Foto: Carine i poštanski operateri uspostavljaju elektronsko dijeljenje informacija kako bi ubrzali procedure isporuke u okviru CEFTE

Sve ekonomije CEFTA – e kontinuirano rade  na sprovođenju  usvojenih preporuka kojima se olakšavaju i ubrzavaju carinske procedure i isporuke pošiljki trgovanih elektronskim putem (e-commerce). Nakon usvajanja preporuka od strane svih strana CEFTA-e u januaru 2023. godine, kreiran je akcioni plan koji je predstavljen svim učesnicama u Sarajevu, u toku dvodnevne radionice na temu uspostavljanja elektronskog dijeljenja informacija o e-commerce pošiljkama između carina i poštanskih operatera.

Učesnici dvodnevne radionice, predstavnici carinskih administracija i poštanskih operatera iz svih sedam CEFTA ekonomija su se saglasili da ubrzan rast broja e-commerce pošiljki nije zaobišao ni regiju Zapadnog Balkana, kao i da postoji veliki potencijal za rast koji mora pratiti i unaprjeđenje regulatornog okvira za e-commerce. Oni su podijelili iskustva iz oblasti međusobne saradnje ovih institucija kao i načina za zajedničko unaprijeđivanje  procedura u poštanskom saobraćaju.

Aida Bejtula iz GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Vanjska trgovina je istakla da je najveći značaj ove radionice u činjenici da su se carine i poštanski operateri svih članica CEFTA-e po prvi put okupili i razgovarali o pojednostavljenju carinskih procedura vezanih za e-commerce, a to pokazuje da postoji želja za promjenom. „Početak pilot projekata koje smo najavili na bilateralnom nivou, će omogućiti da se  prevaziđu izazovi specifične za svako pojedinačno tržište, što će u konačnici ubrzati e-trgovinu i približiti CEFTA-u EU trendovima“, ocijenila je ona.

Danijela Gačević iz CEFTA Sekretarijata je ocijenila da će ubrzanje i olakšanje procedura elektronskih pošiljki nedvosmisleno doprinijeti dodatnom rastu ovog tržišta i dodatnom povećanju obima trgovine u CEFTA ekonomijama. U tom kontekstu je istakla da je radionica doprinijela razumijevanju o uspostavljanju elektronskog deljenja informacija između carina i poštanskih operatera u e-trgovini u okviru CEFTA-e.

Na radionici su predstavnici Carine Republike Slovenije, Universal Postal Uniona (UPU), EURORA-e predstavili najbolje primjere iz prakse i modele elektronskog dijeljenja informacija o pošiljkama u EU, čime su carine i poštanski operateri stekli bolji uvid u kojem pravcu će se kretati i tržišta CEFTA-e.

Radionica je organizovana u okviru projekta „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit” (GIZ) uz finansijsku podršku Evropske komisije i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

(TIP)