U okviru održavanja 28. ORL škole u Tuzli boravi prof.dr. Mahmut Tayyar Kalcioglu iz Turske

U stručnoj posjeti Klinici za bolesti uha, grla, nosa i hirurgiju glave i vrata Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla boravi prof.dr. Mahmut Tayyar Kalcioglu iz Turske.

Za vrijeme boravka zajedno sa članovima tuzlanskog tima obavio je operativni zahvat srednjeg uha tkz. Timpanoplastiku s ciljem poboljšanja sluha pacijenta.

Riječ je o mikrohiruškom zahvatu rekonstrukcije u srednjem uhu na način da je izvršeno odstranjivanje upalnog tkiva, rekonstrukcija bubnjića, te rekonstrukcija lanca slušnih košćica pomoću vlastitog tkiva pacijenta.

Prof. dr.Kalcioglu u okviru uspostavljene saradnje već dvanaest godina boravi na tuzlanskoj klinici.

“U okviru održavanja tuzlanske ORL škole, na molbu kolega svake godine dolazim u Tuzlu, izuzetak je bio jedino period COVID pandemije. Tokom naših susreta koristimo priliku da razmjenimo iskustva i nova naučna saznanja. Želja mi je da u budućnosti saradnju proširimo na naše dvije ustanove, kao i na fakultete u cilju razmjene iskustava i sticanja novih saznanja”, rekao je u svom obraćanju prof. dr. Kalcioglu.

Prijem za prof. dr. Kalcioglua upriličio je direktor JZU UKC Tuzla, prof. dr. Šekib Umihanić koji je istakao da je prof. dr. Mahmut Tayyar Kalcioglu jedan od vrlo važnih učesnika 28. ORL škole koja je u toku, te da je današnji operativni zahvat koji je urađen u okviru praktičnog dijela bio prilika za edukaciju mlađih kolega ljekara koji su prisustvovali demonstriraciji tehnike rekonstrukcije lanca slušnih kostiju. Prof. dr. Umihanić se zahvalio prof. dr. Kalcioglu na dosadašnjoj saradnji i iskazao želju da se saradnja proširi u vidu saradnje dvije zdravstvene ustanove iz Tuzle i Istanbula.

(TIP/Foto: UKC Tuzla)