Da li SDA u ‘tišini’ preuzima vlast u Tuzli?! Omer Berbić pokazao nastavak razjedinjenosti Kluba vijećnika SDP-a u GV Tuzla!

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla Naša stranka je predložila ‘Deklaraciju o osuđivanju napada na građansko biće grada Tuzle’. Povod tome je bila izjava predsjednika tuzlanske organizacije SDA Šefika Husića koji je na stranačkom iftaru u izjavi za RTVTK poželio dobrodošlicu gledaocima na ‘slobodnu teritoriju u gradu Tuzla’, što je protumačeno kao da time ostatak Tuzle naziva okupiranom.

Iz Gradskog odbora Naše stranke u Tuzli su saopštili: ˝Deklaracija osuđuje izjave o oslobođenoj teritoriji izrečene u javnom prostoru na iftaru u organizaciji GO SDA Tuzla. Ista ta organizacija SDA je od početka mandata u većini u Gradskom vijeću Tuzle koju predvodi SDP. Vrijeme je da se ta većina odluči, da li stoje uz izjavu Hušića ili uz građansku politiku? Da li je Tuzla okupirana ako nije pod vlašću SDA? Da li će podržati deklaraciju ili ostati nijemi? Pozivamo lijeve-građanske stranke iz većine da javno zauzmu stav i pokažu građanima Tuzle koju politiku će voditi u budućnosti, slobodarsku ili ne˝.

Prema riječima vijećnika Naše stranke u GV Tuzla Omera Berbića, izgleda da su ipak matematičke ruke bitnije od stranačkih i ideoloških preferencija.

Foto: Rezultati glasanja u GV Tuzla

˝Svaka čast hrabrim ljudima koje pritisci nisu pokolebali i koji su glasali za ovu deklaraciju. Crvene i narandžaste pitajte zbog čega su bili suzdržani i ko je to okupirao ovaj slobodarski grad˝, istakao je Berbić i dodao: ˝ Porazna je činjenica da se jasno vidi vidi kako, nažalost dio najjače građanske stranke u Tuzli, sarađuje sa SDA koji se u ovoj formulaciji vode kao dio ‘samostalnih vijećnika’. Možda nas nije puno ali građanska i slobodarska Tuzla još živi i bićemo samo jači˝.

Kako TIP saznaje, već ranije došlo je do političkog razilaženja i neslaganja većine vijećnika SDP-a u GV Tuzla sa trenutnom politikom i instrukcijama koje dobijaju od Gradske organizacije SDP Tuzla.

Podsjećamo, većinu u Gradskom vijeću Tuzle čine vijećnici SDP-a, Tuzlanske alternative i nezavisni vijećnici/članovi stranke SDA. Dakle, da budemo jasni, u Tuzli, ‘bastionu socijaldemokratije u BiH’ kako je vole nazivati prvaci SDP-a, vlast obnaša koalicija SDP-SDA!

“Politička obećanja su – dugom demokratskom tradicijom – najneobaveznija forma ljudskih veza”, Antonin Scalia.

(TIP/Foto: FB)

Komentar

  • notar says:

    Berba, svaka tebi čast, da si progovorio o tome o čemu rijeko ko hoce i smije!

Komentari su zatvoreni.