Otvorena Roditeljska kuća u Tuzli

U kompleksu Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla u petak je svečano otvorena Roditeljska kuća, druga takve vrste u Bosni i Hercegovini. Država Kuvajt je za gradnju Roditeljske kuće obezbijedila 1,1 milion KM, a Vlada FBiH zajedno sa društveno odgovornim kompanijama 300.000 KM.

– U prisustvu naših prijatelja i braće iz Kuvajta želimo iskazati veliko zadovoljstvo ovdje u kompleksu UKC-a Tuzla zbog ovoga dana i prilike da otvorimo ne po obimu veliko zdanje, ali vakuf i dobročinstvo koje ima veliku misiju. Naša namjera je da pomognemo porodicama koje imaju veliku kušnju, čija su djeca oboljela, ovo je dan našeg svjedočanstva humanosti i zahvalnosti našoj braći u Kuvajtu – rekao je Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija. 

Država Kuvajt je nesebično izdvojila resurse jer je prepoznala značaj Roditeljske kuće u procesu liječenja djece od karcinoma. 

– Ističem svoje zadovoljstvo i radost što sam danas ovdje. Svjedočimo finalnoj realizaciji važnog projekta koji je humanitarnog karaktera. Mi smo svjesni važnosti ovakvih humanitarnih projekata i želimo olakšati iskušenja roditeljima čija su djeca oboljela – kazao je Naser El-Hamed, generalni sekretar Generalnog sekretarijata vakufa Države Kuvajt.

Hafiz dr. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije, istakao je da je Islamska zajednica u BiH pomogla izgradnju obje Roditeljske kuće – u Sarajevu i u Tuzli, dok je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić apostrofirao zalaganje Vlade FBiH u realizaciji kompleksnog projekta. 

– Vlada FBiH je u prioritete finansijske podrške stavila Roditeljsku kuću u Tuzli. Izdvojili smo 300.000 KM. Želimo da ovo ne bude samo zgrada nego da bude dom za sve porodice i djecu koja se liječe od raka. Želimo da ovo mjesto bude mjesto snage, nade i ljubavi – rekao je ministar Delić. 

Lokalna zajednica, odnosno Grad Tuzla, prepoznala je značaj Roditeljske kuće i rebalansom budžeta predvidjela sredstva za njen rad. 

– Ovo je jedan veliki i humani projekat ne samo Grada Tuzla nego i Bosne i Hercegovine. Znamo koliko je teško proći sve te terapije i u tom kontekstu se Grad Tuzla uključio u ovaj projekat od početka, a nedavno smo donijeli odluku da u budžetu svake godine izdvajamo sredstva za rad Roditeljske kuće koja ima neizmijeran značaj za unapređenje kvalitete liječenja. U rebalansu budžeta smo izdvojili 10.000 KM za rad Roditeljske kuće – rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Predsjednik Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka Fikret Kubat naglasio je da je prije osam godina Roditeljska kuća na današnji dan otvorena u Sarajevu.

– U Tuzli Roditeljska kuća u svakom momentu će moći primiti pet porodica. Boravak djece i roditelja je koordiniran sa ljekarima. Malo smo kasnili, ali smo priveli projekat kraju – rekao je Kubat. 

Na kraju je doktorica Amila Latifagić istakla da se svake godine otkrije oko 15-ak slučajeva najtežih oboljenja kod djece. 

– Nadamo se da će ova kuća koristiti generacijama oboljele djece u budućnosti i njihovim roditeljima. Trenutno je na odjeljenju pet pacijenata sa zloćudnom bolešću i svi su otkriveni u ovoj godini – kaže Amila Latifagić, šef odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

(TIP/Izvor: Fena/Autor: Edin Skokić)