Čavalić upozorava: Blok tarife će dovesti do većih računa za struju vrtićima i studentskim domovima

Ukoliko FERK odobri zahtjev koji je dostavila Elektroprivreda BiH, a kojim se uvode blok tarife, doći će do poskupljenja električne energije za vrtiće i studentske domove. Osim toga, na udaru su i razna humanitarna udruženja, javne kuhinje i škole.

Praksa je pokazala da je svako poskupljenje stuje dovelo do poskupljenja usluga.

O ovoj temi se oglasio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić (SBiH) koji je ukazao da će vrtići, studentski domovi i narodne kuhinje, između ostalog, vjerovatno upasti u plavu i crvenu zonu, što znači da će i za njih cijena električne energije biti povećana.

Čavalić je od početka govora o uvođenju blok tarifa u FBiH ukazivao da je riječ o mjeri koja je usmjerena protiv domaćinstava koja broje više članova.

“Na zadnjoj sjednici federalnog parlamenta uputio sam inicijativu ka FERK-u i Vladi FBiH da odbije cjenovni model ‘blok tarife’ kojeg je predložila Elektroprivreda d.d. Ovaj model je loš iz niza razloga. Posebno zabrinjava ‘superhik efekat’, i to u najvećoj mjeri negativno će se odraziti na porodice, socijalno ugrožene i sve one koji su odlučili da napuste ugalj kao osnova zagrijavanja. Profiteri ove mjere su vikendice i prazni stanovi/kuće”, istakao je Čavalić.

Dodaje da je bilo nepotrebno plasirati informacije o 60 posto zaštićenih domaćinstava.

“Istina je da je riječ o brojilima. To potvrđuje i jučerašnji odgovor Elektroprivrede na zastupničko pitanje koje sam poslao, a u okviru kojeg se izbjegava navesti struktura razreda po 100kWh potrošnje unutar ukupnog broja potrošača (samo se opet navode tri razreda u skladu sa ranije određenim marginama). Brojilo nije jednako domaćinstvo, već može biti i prazna kuća, stan, garaža, vikendica i slično. Narednog ponedjeljka se očekuje sjednica FERK-a na kojoj će se odlučivati o navedenom. Očekujem da će FERK uvažiti sve argumente koje sam ponudio u ovoj inicijativi i donijeti pravu odluku”, naveo je Čavalić.

Naglašava da se u članu 4. prijedloga Elektroprivrede navode kupci III i IV tarifne grupe.

“Isti se odnose na jaslice, vrtiće, obdaništa, domove za smještaj djece, učenika, studenata, vjerskih službenika, invalida, lica sa umanjenom sposobnošću, staraca i penzionera. Također, tu spadaju i vjerski objekti, te kuhinje humanitarnih organizacija, kao i privredna društva, ustanove i organizacije lica sa invaliditetom. Za sve navedene se također primjenjuje blok tarifa, i sasvim je realno pretpostaviti da niko od navedenih neće upasti u ‘zelenu’. U praksi, ovo znači izuzetan pritisak na socijalni sektor i ekonomiju brige, a opet za račun vikendica, garaža, praznih stanova, kuća i slično”, rekao je Čavalić.

Ističe da je ovakav cjenovni model loš i da nosi niz negativnih efekata.

(TIP/Izvor: Klix.ba/Foto: Fena/Arhiva/Fena/Hazim Aljović)

Komentar

  • Samo Bosna says:

    Bravo Čavaliću. Ovim se pogoduje amo bogatunima i onima koji žive vani i imaju nekretnine u nas. Ovo je katastrofa, niti 1 kaznene prijave za nerad i gubitak EPBiH, već samo udri po potrošačima. Ono što je bilo 2014. je mila majka za ovo kako se danas ponaša ova nesposobna vlast.

Komentari su zatvoreni.

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…