Borački savez TK: Zahtijevamo od nadležnih bh. Institucija da osiguraju mir i sigurnost svih građana

Koordinacija boračkih organizacija i saveza Tuzlanskog kantona održala je prethodnih dana nekoliko sastanaka na kojima se isključivo govorilo o sigurnosnoj i bezbjedonosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini ali najavljenom usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. 

                                                                                                                                                                                                                                                                    

Kada je u pitanju donošenje rezolucije o Srebrenici istaknuta je puna podrška za usvajanje iste te naglašeno da sam tekst Rezolucije koji se mogao vidjeti ovih dana nikako ne osuđuje srpski narod već pojedince koji su odgovorni ili su bili egzekutori genocida u Srebrenici.

“ Rezolucija o Srebrenici je potrebna cijelom svijetu kako se genocide ne bi nikada i nikome ponovio. Doživljavamo je takvom i dajemo punu podršku sadržaju Rezolucije”, kazao je ovom prilikom Ibrahim Mušić, predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK.

On je ovom prilikom još dodao kako ga zabrinjava aktuelna sigurnosna situacija u našoj zemlji jer se kod građana pojavio strah i neizvjesnost, te zatražio od svih nadležnih sigurnosnih institucija naše zemlje da se jasno i decidno oglase i pošalju poruku građanima naše zemlje.

“Kada govorimo o Rezoluciji o Srebrenici koja bi trebala biti usvojena u Ujedinjenim narodima, želim ovom prilikom istaći da niti mi a ni sam tekst Rezolucije ne osuđuje bilo koji narod u cjelini, ali da bi se sa Rezolucijom trebali suočiti svi oni koji su odgovorni za “polje bijelih nišana” u Potočarima koje je rezultat etničkog čišćenja i genocida”, kazao je ovom prilikom Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

Kada je u pitanju sigurnosna situacija u Bosni I Hercegovini on je kazao kako očekuje hitne reakcije nadležnih bh. institucija koje građanima duguju jasne i precizne odgovore.

“Građani Bosne i Hercegovine moraju znati jesu li sigurni na cijelom njenom teritoriju, građani Podrinja i povratnici posebno, a te odgovore sa jasnim i nedvojbenim odgovorima očekujemo od naših dužnosnika koji se time bave i imaju za taj posao jako dobre plaće”, dodao je Hasanović.

Nije tajna da se ovih dana u Bosni i Hercegovini uveliko priča i o nemilim scenarijima nakon eventualnog usvajanja Rezolucije ali i kako je primjetna zbunjenost dobronamjernih bh. građana koji s razlogom traže garancije za mir, vladavinu zakona, sigurnost i bezbjednost.

Sa konferencije je još poručeno kako se istinske patriote za Bosnu i Hercegovinu ne boje nikakvih prijetnji ali kako bi bh. sigurnosne institucije trebale štiti prava svih građana Bosne i Hercegovine na cijelom njenom teritoriju uključujući svakako i Bošnjake povratnike u Podrinje kojima su garancije za sigurnost trenutno najpotrebnije.

(TIP)