Ovo su najbolje niskokalorične grickalice kojima možete utažiti glad

Kad prolazite trgovinom, izbor grickalica je neograničen. Dostupno je gotovo sve – od čipsa i pereca do kolačića i slatkiša. Ipak, ako vodite računa o liniji, trebali biste posezati za niskokaloričnim i zdravim opcijama koje će pomoći da smanjite centimetre u struku i istovremeno vas zasititi.

Prema dijetetičarki Lisi Moskovitz, najbolji izbor je, naravno, zdrava hrana.

“Svježe voće i povrće imaju volumen, hrskavost i ključne nutrijente, a minimalno kalorija”, kaže.

Njena preporuka je da narežete povrće poput krastavaca, mrkve i crvene paprike pa ga umočite u namaz bogat proteinima kao što su humus, sir za mazanje ili grčki jogurt sa začinima. Takvi obroci imaju manje od 100 kalorija, prenosi Index.hr.

Ako vam je to previše posla, svježe povrće uvijek možete narezati ranije i držati u hladnjaku kako bi vam bilo pri ruci kad se javi glad.

Ako ste za slađu varijantu, Moskovitz preporučuje narezanu jabuku s četvrtinom šalice ricotta sira i cimetom, što je zasitna poslastica s manje od 200 kalorija.

“Iako ne moraju svi, ili barem ne bi trebali, obraćati pažnju na kalorije, korisno je opće razumijevanje toga koliko kalorija trebate i što se nalazi u hrani koju konzumirate. Nedostatak kalorija može dovesti do nutritivnih nedostataka i zdravstvenih problema. Prejedanje također dovodi do problema i prekomjerne tjelesne težine”, zaključila je.

(TIP/Foto: Pexels)