Sve manje kandidata za polaganje vozačkog ispita u TK

Vlada Tuzlanskog kantona je u utorak  prihvatila Informaciju o polaganju vozačkih ispita, instruktorskih ispita i licenciranju predavača i ispitivača u 2022.godini. Na 7 ispitnih mjesta, na ispitu iz poznavanja propisa o bezbjednosati saobraćaja testirano je ukupno 9.177 kandidata od čega je 5.931 kandidat položio, a 3.246 kandidata nije položilo ispit.

Treba napomenuti da su neki od kandidata više puta polagali ispit). Prosječna prolaznost na ispitu iz poznavanja propisa u izvještajnom periodu je iznosila 65% što je za 11% manje u odnosu na 2021. godinu. Broj kandidata koji su položili ispit iz poznavanja saobraćajnih propisa manji je za oko 13% u odnosu na 2021.godinu. Istovremeno na 10 ispitnih mjesta na ispitu iz upravljanja motornim vozilom provedeno je ukupno 9.330 ispita od čega su na 7.447 ispita kandidati položili, a na 1.883 ispita nisu položili ispit.

Prosječna prolaznost na ispitu iz upravljanja motornim vozilom u izvještajnom periodu je iznosila 80% te je za 1% manje u odnosu na 2021.godinu. Također i broj kandidata koji su položili ispit iz upravljanja motornim vozilom je za oko 14% manji u odnosu na 2021.godinu. Tokom prošle godine na javne pozive za stjecanje instruktorske dozvole je prijavljeno 32 kandidata od čega je 13 kandidata steklo instruktorsku dozvolu u prvom ciklusu, jedan kandidata u drugom ciklusu i 15 kandidata u trećem ciklusu, dok 3 kandidata nisu ispunjavali uslove za stjecanje dozvole.

(TIP/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.