Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak obilježava godinu dana rada aktuelnog saziva. Tim povodom je održana i sjednica Vlade, a atmosfera je bila, sudeći po fotografiajma koje je objavio federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, praznična.

Premijer Nermin Nikšić zahvalio se svim kolegama u Vladi FBiH na radu i donošenju važnih odluka.

Potom su se on i Isak fotografisali dok režu tortu sa širokim osmijehom.

Ramo Isak/Instagram

Imenovanje Vlade Federacije BiH potvrđeno je 28. aprila 2023. godine na zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. U ovom sazivu Vlade FBiH dužnosti su preuzeli: premijer – Nermin Nikšić, zamjenik premijera i ministar finansija – Toni Kraljević, zamjenik premijera i ministar razvoja, poduzetništva i obrta – Vojin Mijatović, ministar unutrašnjih poslova – Ramo Isak, ministar pravde – Vedran Škobić, ministar energije, rudarstva i industrije – Vedran Lakić, ministrica kulture i sporta – Sanja Vlaisavljević, ministrica prometa i komunikacija – Andrijana Katić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica – Nerin Dizdar, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata – Nedžad Lokmić, ministar zdravstva – Nediljko Rimac, ministrica obrazovanja i nauke – Jasna Duraković, ministar trgovine – Amir Hasičević, ministar rada i socijalne politike – Adnan Delić, ministrica okoliša i turizma – Nasiha Pozder, ministar prostornog uređenja – Željko Nedić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – Kemal Hrnjić.

Visoki predstavnik Christina Schmidt nametnuo je izmjene Ustava FBiH prema kojima je za imenovanje nove vladeovog bh. entiteta dovoljna saglasnost dvoje od troje članova rukovodstva Federacije BiH. U ovom slučaju, saglasnost za imenovanje vlade dali su predsjednica Federacije Lidija Bradara iz HDZ BiH i Igor Stojanović iz SDP-a, dok Refik Lendo iz SDA nije želio da da saglasnost smatrajući da u novoj vladi treba da bude SDA, koja je na prošlogodišnjim opštim izborima dobila najaviše glasova.

(TIP/Izvor: N1)

Komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.