U Banovićima otvoren ‘Design studio Elma’

Općina Banovići bogatija je za još jedan novi obrt. Počeo je sa radom „Design studio Elma“ vlasnice Elme Mekić, koji se nalazi u ulici Alije Izetbegovića b.b., nova zgrada „Lamela B“. Ovaj obrt jedan je od nekoliko START-UP-ova finansijski podržanih od općine Banovići i Europske unije, i to u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“. Podržan je sa 7.000,00 KM, od čega su 20% sredstva Općine, a 80% EU. Općina je sufinansirala i dio troškova registracije.

Design studio Elma svojim klijentima nudi kreativnost, originalnost, profesionalizam i kvalitet i moto mu je “Od ideje do vizualne stvarnosti“. Vlasnica Elma izrazila je zadovoljstvo što je dobila priliku da svoju ideju pretoči u poslovni poduhvat, na čemu se zahvalila općini Banovići i Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje Banovići. Općinski načelnik dr. Bego Gutić čestitao je Elmi na odlučnosti da se upusti u poduzetničke vode, te poželio joj mnogo sreće i uspjeha. Istakao je da ovakvi projekti sigurno otvaraju vrata i drugim koji će se relizovati u suradnji sa Europskom unijom.

Projekat „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“ prvi je ozbiljniji projekat koji općina Banovići realizuje zajedno sa Udruženjem građana „Nešto više“ iz Sarajeva i lokalnim partnerima, uz podršku Europske unije. Provodi ga Međunarodna organizacija rada (MOR), a cilj mu je da se unaprijede vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Ukupna vrijednost projekta za Banoviće je 351.640,00 konvertibilnih maraka. Aktivnosti na njegovoj realizaciji nastavit će se i u narednim danima, a već za ponedjeljak (29.4.2024.) najavljeno je dodjeljivanje certifikata za 42 polaznice koje su završile kurs krojenja i šivenja (I stepen).

(TIP)