Stručnjak ukazuje da su nam ekonomski parametri u padu: “Ozbiljan negativni efekt za samo tri mjeseca”

Faruk Hadžić, ekonomski stručnjak predstavio je analizu aktuelnih ekonomskih trendova u Bosni i Hercegovini. Njegove prognoze uopšte nisu dobre.

Kako navodi Hadžić, vanjskotrgovinska razmjena u Bosni i Hercegovini u prva tri mjeseca ove godine značajno se pogoršala i već sada možemo govoriti o ozbiljnim ekonomskim posljedicama u ovoj godini ako se ovi trendovi nastave.

Također, Hadžić je kao referentne uzeo podatke Agencije za statistiku BiH, prema kojima je izvoz u prvom kvartalu ove godine manji jza 550 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz veći za 265 miliona KM, što kako je istakao, znači da nam je deficit povećan za oko 815 miliona KM. ”

“Ovo je je ozbiljan negativni efekt za samo tri mjeseca. Ako se ovi negativni trendovi nastave do kraja godine, možemo očekivati pad izvoza na nivou godine u rangu ne manjem od 1,5 milijardu KM, što će ostaviti ozbiljne posljedice na nivo ekonomske aktivnosti”, istakao je on.

Naveo je razloge odnosno ova situacija je posljedica, kako navodi, zbog pada izvoza na tržišta Evropske unije, posebno Njemačke, Italije, Hrvatske, pa i Slovenije, što ukazuje, navodi, da je ekonomska kriza krenula ostavljati posljedice na Evropsku uniju, a posljedično i na nas.

“Ovi podaci su vrlo značajni za sve segmente društva, obzirom na je izvoz značajna stavka u izračunu bruto domaćeg proizvoda. Iznos za koji je manji iznos značit će u istom nivou i manji bruto domaći proizvod, a to će onda ostaviti naredne godine posljedice i na penzionere, jer se njihove penzije usklađuju dijelom sa rastom bruto domaćeg proizvoda. Ako ekonomski rast bude skroman, a bit će, usklađivanje penzija će također biti vrlo skromno, vjerovatno dosta manje nego ove godine. Provedba reforme poreskog sistema može biti mjera koja će potaknuti produktivnost radnika i povećati potrošnju radnika, što može kompenzovati dijelom ovaj pad izvoza i pomoći ekonomiji”, naveo je na kraju.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Stock Photo for Free/IIustracija)