Foto: U Tuzli promovisana knjiga ‘Razaranje Bosne’ i druga izdanja BZK Preporod Bijeljina

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona je bio domaćin BZK Preporod Bijeljina, dugogodišnjim prijateljima naše ustanove kulture, a koji su sinoć velikom broju zainteresiranih predstavili svoja tri izdanja.
Pored promocije knjige “Razaranje Bosne”, autora Jusufa Trbića, što je bio i centralni dio programa, predstavljena su i dva naslova, izdata ranije, ali koja zbog pandemije do sada nisu predstavljena publici. Radi se o knjigama “Ima jedan grad”, autora Dragane Kurjaković i romanu “Bjegunci” autora Zlatka Dukića.
O knjizi “Razaranje Bosne” čiji je autor Jusuf Trbić, pisac, prozaist i novinar, a danas predsjednik BZK Preporod Bijeljina govorili su pisac Šimo Ešić i prof. Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona, a događaj je moderirala Amra Ćosić.
– Današnje bh. društvo se od trenutnog stanja neće moći oporaviti narednih sto godina, ukoliko se neke stvari sad ne promijene. Zabasali smo u prošlost iz koje nema povratka, živimo u tri proklete avlije  i zapali smo u srednjem vijeku. U knjizi se kroz eseje govori o tome da je glupost postala paradigma politike i javnog djelovanja i da smo postali taoci jedne retrogradne politike koja nas vuče u mrak. Strašno je što se građani ove države ne bune, što idu za čobanima koji vode tri krda, a oni koji ne žele da pristanu na to, oni odlaze. Oni koji ostanu, moći će samo ugasiti svjetlo u pijanoj bosanskoj krčmi. Došli smo do te tačke kada bi građani morali ustati i reći, dosta je – rekao je autor knjige Jusufa Trbić.
Pisac Šimo Ešić u svoj izlaganju je istakao da je autor u knjizi briljantno analizirao uzroke zbog čega smo došli u situaciju u kojoj smo sada i detaljno analiziro veliki problem šutnje intelektualaca i dao jasne upute na koji način se može spasiti bh. društvo, te da je knjiga posebno aktuelna u trenutnim okolnostima u kojima se nalazimo.
Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić u svom izlaganju je posebno istakao autorovu detekciju uloge trojakog etnonacionalizma bošnjačkog, srpskog i hrvatskog, koji ima zajedničku matricu koja podrazumjeva zatvoreni um i kreiranje monoetičkih zajednica, koje su suprotne onim koje nose evropske i civilizacijske vrijednosti.
Bosanski kulturni centar TK program promocija knjiga nastavlja već slijedeće sedmice, kada će 2. februara biti promovisna knjiga “Snaga žene”, autorice Samre Šakanović-Prgić iz Orašja.
(TIP)