Zoran Mamić nije više trener Dinama nakon sudske presude

Vrhovni sud Republike Hrvatske  je većinski potvrdio nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv Zdravka i Zorana Mamića te bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića. Zoran Mamić je izjavio da se ne osjeća krivim, ali je ipak podnio ostavku na funkciju trenera Dinama.

“Iako se ne osjećam krivim, kako sam već ranije najavio, ako presuda bude pravomoćna ja je prihvaćam kao takvu i podnosim ostavku na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora GNK Dinamo. Klubu želim puno sreće i sportskih uspjeha u daljnjem radu”, kazao je Mamić.

U saopćenju Dinama navodi se da je na večeras održanoj sjednici Uprave GNK Dinamo prihvaćena ostavka dosadašnjeg glavnog trenera i sportskog direktora te je na mjesto glavnog trenera prve momčadi imenovan Damir Krznar koji će ujedno obnašati i funkciju sportskog direktora kluba.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je danas presudu osječkog Županijskog suda kojom je odbjegli čelnik Nogometnog kluba Dinamo Zdravko Mamić osuđen na šest i po godina zatvora za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama.

Najviši sud je Zoranu Mamiću smanjio kaznu zatvora s četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru s četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca.

Uz to, Vrhovni sud je ukinuo presudu u dijelu koji se odnosi na optužbu da je Zoran Mamić poticao Pernara na zloupotrebu te je u tom dijelu naloženo ponovljeno suđenje, saopćili su iz najvišeg suda. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena prvostepena presuda kojom je osuđen na tri godine zatvora.

Iz Vrhovnog suda su saopćili da su odbili optužbe tužilaštva koja se odnosi na oduzimanje tri nekretnine upisanog zemljišnoknjižnog vlasništva supruge Zdravka Mamića, pojasnivši da se imovina stečena krivičnim djelom može oduzeti samo ako je stečena nakon 21. septembra 2009. godine.

Sud je dodao da je u preostalom dijelu potvrđena prvostepena presuda kojom se od Pernara oduzima imovinska korist od dva miliona kuna, od Zdravka Mamića 52 miliona kuna, a od Vrbanovića 25 miliona kuna.

Vrhovni sud je naveo da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve okolnosti u odnosu na kazne te da je uzet u obzir način i trajanje počinjenja djela te njihova međusobna povezanost.

(TIP/Izvor: Anadolija/Foto: Hina)