Sad je sve jasno: BMW i Citroen postigli su dogovor

Nakon što je BMW objavio najavu za novi koncept, i mi smo bili među onima koji su se zapitali kako će Citroen reagirati na spominjanje svoje legende s kraja prošlog milenija.

BMW XM i Citroen XM osim imena nemaju puno toga zajedničkog. Kao što dobri poznavatelji automobilske povijesti znaju, XM je kao nasljednik CX-a nastavio njegovati tradiciju Citroenovih krstarica, ali uz neke manje kompromise. Bio je to fascinantan auto koji je i danas mjerilo udobnosti, pa ne čudi što se okitio i titulom Europskog automobila godine.

Samodopadni BMW-ov koncept pak ide u potpuno drugom smjeru. Nameće se snagom, a to je već najavio ogromnom prednjom maskom, koja je čak i osvijetljena. S preko 700 KS bit će to prvi M-ov unikat, model rezerviran za sportski odjel BMW-a, piše Index.hr.

Ipak, ime XM bode u oči. Naime, ako je vjerovati izvoru, Citroen i BMW su unaprijed postigli dogovor o pravima korištenja pojedinih imena. Izvor iz Citroena je to ovako objasnio za Carscoops:”BMW-ovo korištenje imena XM je rezultat konstruktivnog dijaloga između Citroena i BMW-a te je raspravljeno i dogovoreno. Efektivno, to je rezultat gospodskog dogovora, koji se već reflektirao na predstavljanje modela s oznakom X u imenu, poput C5 X (slično BMW X5), te BMW-ove želje da povežu oznaku X u svijetu Motorsporta noseći slavni M potpis. Citroen zadržava pravo da koristi X u imenima kao što CX, AX, ZX, Xantia, Xsara… i XM.”

(TIP/Foto: Magnus Concepts)