Novi Supermen je biseksualac

DC Comics najavio je da će njegov najnoviji Superman, Jon Kent, biti biseksualac.

U svom sljedećem broju stripova, koji bi trebao izaći u novembru, Jon će biti prikazan u istospolnoj vezi sa svojim prijateljem Jayom Nakamurom.

Priča je dio ‘Supermana: Sin Kal-Ela’, serije koja prati Jona dok preuzima plašt Supermana od svog oca, Clarka Kenta.

DC Comics objavio je to na National Coming Out Dayu, godišnjem danu svijesti o LGBT osobama u SAD -u.

Otkako je serija objavljena u julu, Jon se već borio s požarima uzrokovanim klimatskim promjenama, spriječio pucnjavu u srednjoj školi i protestovao protiv deportacije izbjeglica.

U jednom ranijem izdanju, Jon se sprijateljio s Jayom – reporterom ružičastih naočala.

DC Comics je naveo kako će se par ući u romansu u nadolazećem petom izdanju, nakon što je Jon “mentalno i fizički izgorio od pokušaja da spasi sve koje može”.

Pojedinosti o zapletu još nisu otkrivene, ali slike koje je podijelio DC Comics prikazuju Jona i Jaya kako se ljube.

Tvorac serijala Tom Taylor rekao je za BBC da je, kad mu je prvi put ponuđen posao, razmišljao “kakav bi Superman trebao biti danas”. “Palo mi je na pamet da bi bila prava propuštena prilika da zamijenimo Clarka Kenta s drugim hetero bijelim spasiteljem”, rekao je gospodin Taylor.

Na njegovo iznenađenje, prije nego što je uspio zamisliti da je Jon biseksualac, rečeno mu je da DC Comics već razmišlja o toj ideji.

“U posljednjih nekoliko godina došlo je do stvarnog pomaka – prije deset godina, prije pet godina ovo bi bilo teže, ali mislim da su se stvari promijenile na zaista dobar način”, rekao je Taylor.

Rekao je da je, uprkos “trolovima” na društvenim mrežama, reakcija na priču bila izuzetno pozitivna.

“Imamo ljude koji kažu da su danas pročitali ovu vijest i briznuli u plač – neki koji su rekli da nikada u životu nisu mislili da će se moći vidjeti to u Supermanu … doslovno najmoćnijem superjunaku u stripovima”, prisjetio se Taylor.

“Uvijek ćete imati ljude koji će koristiti staru rečenicu “ne stavljajte politiku u strip” – zaboravljajući da je svaka priča (stripa) na neki način bila politička”, rekao je. “Ljudi koji ne shvataju da je (Marvelova serija stripova) X-Men analogija za pokret za građanska prava.”

“Pokušavamo te ljude poistovijetiti sa sobom, ali pišemo i za ljude koji će, nadamo se, vidjeti ovog Supermana … i reći ‘Ovaj Superman je poput mene. Ovaj Superman se bori za stvari koje me se tiču'”, dodao je.

(TIP/Izvor: federalna.ba/BBC)