Nove Vlade FBiH ni na vidiku: Još se prebrojavaju ruke u Parlamentu

Jedna koalicija i u njoj dva bloka otežavaju posao zvan formiranje vlasti na nivou Federacije BiH, a ima i onih koji bi sjeli na dvije stolice…

Dogovorena koalicija stranaka okupljenih oko SDP-a, NiP-a i Naše stranke s jedne, te HDZ-a BiH s druge strane iz dana u dan je sve upitnija. Iz SDP-a krajem januara najavljeno prebrojavanje glasova da bi se demonstrirala većina još nije okončano, a jednostavno razmišljanje i prosta matematika pokazuju da bi, i kada se ono završi, moglo pokazati da partneri nemaju većinu.

NEJASNOĆA IMA

– Da u periodu koji je pred nama pokušamo, do ponedjeljka najkasnije, da osiguramo potpise naših zastupnika koji bi demonstrirali jasnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, a što bismo onda prezentirali pogotovo OHR-u i partnerima iz međunarodne zajednice, rekao je posljednjeg dana januara Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Prebrojavanje o kojem je govorio čelnik SDP-a BiH, nakon što je “raskinuo vezu” sa pokretom Za nove generacije, koji nema nijednog federalnog zastupnika, još traje, saznaje Oslobođenje iz izvora u vrhu SDP-a. Navedeno nam je da se Nikšićev stav nije odnosio na pokret Za nove generacije, već na “ove što bi igrali na više stolica”. A među onima koji bi, eventualno, mogli sjediti na dvije stolice, odnosno pokušati s nekim drugim, na primjer sa SDA, formirati novu većinu, svakako su Stranka za BiH i NES. Ranije su napustili osmorku na nivou države.

– Mi ćemo razgovarati sa svima koji imaju poslanički kapacitet kako bi se osigurala većina, uključujući i Stranku za BiH i NES, rekao je 27. januara Muamer Zukić, šef Kluba SDA u Parlamentu FBiH.

Ipak, za Oslobođenje potvrda iz Stranke za BiH. Ostaju na federalnom nivou privrženi koaliciji okupljenoj oko SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke, te HDZ-a kao hrvatskog partnera. Ne sjede, kažu, na dvije stolice, no, ističu da unutar koalicije evidentno postoje dva bloka.

– Jedan blok se veže za trojku, a drugi za NES, Stranku za BiH i neke druge političke subjekte. Kada je riječ o pokretu Za nove generacije, svakako nije prisutan u Zastupničkom domu PFBiH, tako da je malo nejasno zašto se ovo prebrojavanje radi kada se već ranije demonstrirala parlamentarna većina od 54 do 56 ruku, kaže Admir Čavalić, federalni zastupnik Stranke za BiH.

NE SMIJE SE DESITI BLOKADA

A da bi, ukoliko Stranka za BiH i NES ipak odluče kao na državnom nivou napustiti koaliciju, većina mogla biti ugrožena, govori i činjenica da Nikšić potpise neće dobiti od zastupnika HDZ-a 1990. Potvrdio je to čelnik Devedesetke Ilija Cvitanović, poručivši da je HDZ 1990 stranka iz hrvatskog naroda, te da “nikada nije bila niti će ikada biti dio selektivnih vlada na bilo kojem nivou”. Tada bi SDP, NiP, Naša stranka i HDZ imali sigurnih tek ili 44 ili 45 zastupnika, što nije ni blizu 50 glasova potrebnih za tijesnu većinu. Zavisili bi u toj opciji od onih koji imaju po jednog zastupnika kao što su HNP, HRS i Pomak, pa bi čak i s njima većina bila upitna. S druge strane, SDA dolazi u bolju poziciju, jer će gotovo sigurno imati potpredsjednika FBiH i diktirati izbor premijera, pa naposljetku i novog saziva Vlade Federacije.

– Ne smije se desiti blokada. Visoki predstavnik mora reagovati, jer nas je sam doveo u tu situaciju. Ubijeđen sam da će tako biti, a ono vrijeme koliko blokada bude trajala, pokazat ćemo besmisao te blokade, poručio je u četvrtak Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Visoki predstavnik već je, prvo u intervjuu za Oslobođenje, a poslije i u drugim medijima, poručio da neće ponovo intervenirati, te da se izabrani dužnosnici sami moraju dalje dogovarati.

(TIP/Izvor: oslobodjenje.ba)