Sud BiH oslobodio Emira Begovića po svim tačkama optužnice u Aferi maske

Sud Bosne i Hercegovine odbio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koju je Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao protiv Emira Begovića (1991.) i  pravnog lica „Global Promet“ d.o.o. Gračanica, čiji je direktor i odgovorno lice  Emir Begović zbog tzv. Afere maske.

Emir Begović oslobođen je po svakoj tački optužnice, odnosno Sud BiH potvrdio je da su neosnovane optužbe kojima se Begović teretio da je u vrijeme trajanja pandemije virusa korona, Begović  radi pribavljanja protupravne imovinske koristi pravnom licu koja zastupa doveo i održavao u zabludi direktora pravnog lica „Labena“ d.o.o. Ljubljana pri sklapanju i realizaciji kupoprodajnih ugovora o isporuci troslojnih medicinskih/hirurških maski, ukupne količine 3.850.000 komada, te na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od 300.000 eura, a na štetu pravnog lica „Labena“ d.o.o. Republika Slovenija.

Napominjemo da je za navedene optužbe nastavljen postupak protiv Sead Žilo da je  počinio krivično djelo pranje novca i krivično djelo prevara u privrednom poslovanju kao i pravno lice „Windsor Group“ d.o.o. Zavidovići koje zastupa  za ista krivična djela.

Navode optužbe Tužilaštvo je  dokazivalo pozivanjem 14 svjedoka, među kojima i strane državljana, pozivanjem stručnih vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala.

(TIP)