Tuzlanska Klinika za psihijatriju i dalje bez dječijeg odjela

Zaposlenici tuzlanske Klinike za psihijatriju i dalje su primorani hospitalizovati maloljetnike u prostorijama s odraslim pacijentima. Dok je sve više djece kojima je neophodna ovakva pomoć, projekat rekonstrukcije Dječijeg odjela godinama čeka na realizaciju. Postoji samo odjel dnevnog tipa. Zašto mlađa populacija nije među prioritetima nadležnih?

Projekat rekontrukcije objekta u kojem je trebalo da bude otvoren Dječiji odjel, pokrenut je nakon preporuke federalne Komisije još 2014. godine. Od tada je jedino otvoren Fond u koji je vlast Brčko distrikta uplatila 100.000 KM. Posljednji sastanak je održan u zimskom periodu i sve je na čekanju. Ljekari se nadaju skorom rješavanju.

“Taj broj djece i adolescenata je iz godine u godinu sve veći, od 200 i nešto pacijenata 2013., 2014., broj ambulantnih pregleda se povećao na hiljadu”, navodi Nerminka Aljukić, načelnica Klinike za psihijatriju UKC-a Tuzla.

“Uglavnom je najveći broj onih anksioznih poremećjaja, koji su povezani sa stresom, traumom, sa nekakvim neugodnim iskustvima. Potom poremećaji u ponašanju”, kaže Nermina Kravić, šefica Odjela za dječiju i adolescentnu psihijatriju.

Ukoliko je neophodna hospitalizacija, a ljekari navode da je sve češća praksa, djeca moraju biti smještena u prostorijama s odraslim osobama, što može dovesti do još većih posljedica posmatrajući teže bolesnike, često agresivne. I roditelji sve teže pristaju na to.

“Da postoji neko odjeljenje koje je specifično za njih i njima bi bilo lakše, da su na tom odjeljenju bolji uslovi, smanjila bi se ta patnja, manje bi bilo neugodnih situacija, suicida maloljetnika za koje se pitamo kako, šta, a neko je godinama patio i trebao pomoć, a nije je ni potražio”, ističe šefica Odjela za dječiju i adolescentnu psihijatriju.

Na posljedice su ukazali i programi koje je tuzlansko udruženje realiziralo.

“Puno naših članova je bilo upućeno na Kliniku za psihijatriju i zbog pristupa liječenja kojem su djeca izložena boravkom sa odraslim osobama, taj proces liječenja nije bio učinkovit, ili barem nije na onaj način struktuiran kako bismo mi htjeli”, kaže Adnan Mujkić, predsjednik Udruženja “Mladi Tuzle”.

Pitanja o realizaciji projekta uputila je i grupa zastupnica u Skupštini, ali konkretne odgovore nisu dobile, potvrđeno je za BHRT. Na upite, iz menadžmenta UKC-a ni mi nismo dobili povratne informacije.

Hoće li nadležni konačno imati sluha, hoće li proraditi savjest za mlađe naraštaje, ili ćemo i dalje slušati priče o sprečavanju odlaska mladih, dok je u praksi potpuno drugačije, čemu svjedoči i ovaj objekat?

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Mirela Bektić/Foto: Ilustracija)