Riješite test i saznajte hoće li veza uspjeti ako uselite zajedno

Selidba je veliki korak u vezi svakog para i zato valja dobro provjeriti na čemu ste prije nego se odvažite na taj potez. Ovaj test će vam pokazati hoće li vam veza ‘procvjetati’ ili ‘uvenuti’ nakon useljenja…

Brak može potrajati čak osam godina dulje ako partneri prije odlaska matičaru neko vrijeme žive zajedno, pokazalo je veliko američko istraživanje. Svakako dobra vijest za one koji razmišljaju o početku zajedničkog života, no svejedno ostaje potreba da prije toga realno procijenite neke stvari. Pritom postoje pitanja na koja bi vaš odgovor morao biti “da”, kaže Tracey Cox, britanska seks-terapeutkinja, prenosi 24sata.hr.

  1.  Osjećate li se dobro kraj voljene osobe, jeste li sretniji otkako ste je upoznali?
  2. Možete li s partnerom biti svoji?
  3. Jeste li imali prilike vidjeti kako se vaš partner ponaša u različitim svakodnevnim situacijama, kada se dogodi nešto lijepo ili kad je pod pritiskom? Zna li se dobro nositi s krizama?
  4. Imate li sličan ukus, poglede i interese kojima se voliti baviti?
  5. Postoji li među vama “spoj” barem na tri ključne točke: postoji li kemija (pa želite uskočiti u hlače jedno drugom), kompatibilnost (dijelite sličnu prošlost i interese) te zajednički ciljevi i tempo, odnosno ritam kojim ih želite ostvariti? Jeste li spremni za međusobnu predanost do ostvarenja ciljeva?
  6. Znate li dobro komunicirati ili barem postoji li pretpostavka da naučite dobro komunicirati?
  7. Vjerujete li da će vam partner biti vjeran? Zna li vas uvjeriti da je tako kada izlazi sam ili s prijateljima, priča li o tome koga je sreo, s kim je razgovarao?
  8. Možete li prihvatiti partnerove rođake i prijatelje? Ako ne, to je loš znak.
  9. Imate li slične težnje i razmišljanja o budućnosti te o obitelji, braku i djeci?
  10. Možete li instinktivno osjetiti da ste u pravu kad je riječ o odluci da se uselite u zajedničko kućanstvo?
  11. Volite li partnera, sviđa li vam se kao osoba?

Ako ste na većinu ovih pitanja odgovorili negativno, to ne miriše na dobro i prije odluke o zajedničkom životu još jedanput promislite, savjetuje Tracey Cox. Ako niste sigurni u odluku, prijeđite na novi niz pitanja. U ovom slučaju odgovori ne moraju obvezno biti pozitivni, ali veza ima veće šanse ako jesu:

  1. Možete li se pouzdati u partnera?
  2. Odlučujete li zajedno?
  3. Jeste li se ikada posvađali i jeste li zadovoljni načinom na koji ste riješili problem?
  4. Znate li oboje priznati i ispričati se kada niste u pravu?
  5. Je li partner emocionalno uravnotežen? Previše ljubomore ili previše zaštitničko ponašanje prema vama nije poželjno, kao ni ako se bori s ovisnošću o alkoholu ili drogama – riješite te probleme prije useljenja u zajednički dom.
  6. Jeste li oboje zadovoljni razinom intimnosti? Dijeljenje tajni, želja i nadanja trebalo bi funkcionirati podjednako.
  7. Smijete li se zajedno? Imate li sličan smisao za humor? Možete li se našaliti na račun onoga drugog a da se ne uvrijedi i obrnuto?
  8. Jeste li kompatibilni u seksu? Imate li sličan libido, odnosno možete li dogovoriti kompromis ako nije tako?
  9. Možete li pronaći ravnotežu između vremena koje ćete provesti zajedno i sami? Vrlo je važno pronaći pravu mjeru između “mi” i “ti” i “ja”.
  10. Vjerujete li da će partner održati obećanja? Ne samo kad je u pitanju vjernost nego i odnos prema novcu ili kad “stisnu” problemi?
  11. Možete li živjeti s manama partnera? Svatko od nas ima neke loše strane, imajte samo na umu da se nešto što vas danas jako iritira s vremenom može i pogoršati.
  12. Jeste li s partnerom zaista zato što to želite ili samo zato što vam otkucava biološki sat?

(TIP/Foto: Dreamstime)