Deset svakodnevnih navika zbog kojih vam se kosa prorijedila

Možda vas brine naizgled pretjeran gubitak kose, ali važno je znati da je svakodnevno opadanje vlasi potpuno normalna pojava. No, u određenim trenucima možete shvatiti da stvarno gubite puno više kose nego što biste trebali. Razlog tome mogu biti i neke od vaših svakodnevnih navika.

1. Preskačete obroke

Kad ne unosite dovoljno kalorija, vaše tijelo preusmjerava svu energiju prema bitnim funkcijama – poput vaših srca i mozga, ostavljajući kosu i vlasište u drugom planu. Nepravilna prehrana može biti šok za vaše hormone i često dovodi do stanjivanja i opadanja kose, dok nova kosa ne raste da bi je nadomjestila. Zapravo je jedan od glavnih simptoma anoreksije i drugih poremećaja prehrane upravo ozbiljan gubitak kose.

2. Previše vremena provodite na suncu

Kada ste dugo na suncu, sunčeve UV zrake počinju nagrizati elastičnost i snagu vaše kose. Dugotrajno izlaganje toplini i sunčevoj svjetlosti može isušiti kosu i vlasište te ih oštetiti što rezultira lomljivom kosom koja može dovesti i do gubitka kose. Lagana i svijetla kosa posebno je osjetljiva na sunce.

3. Frizure

Pletenice, punđe ili rep stavljaju ogromnu i stalnu napetost na folikule dlake blizu korijena. To u ekstremnim slučajevima može rezultirati vučnom alopecijom, stanjem koje zauvijek slabi folikul i onemogućava rast kose, prenosi Index.hr.

4. Ne perete kosu dovoljno često

Nakupljanje prljavštine, ostataka proizvoda i nakupljanje ulja na vlasištu može začepiti folikule dlake, što otežava rast kose. Ako se to ne liječi, često dovodi do stanjivanja i gubitka kose.

5. Ne šišate kosu redovito

Koliko god jednostavno zvučalo, redovito šišanje kose može vam pomoći u zdravom procesu rasta i spriječiti stanjivanje vlasi. Redovitim šišanjem uklanjaju se suhi, lomljivi i mrtvi dijelovi vrhova.

6. Tuširate se vrućom vodom

Vruća voda dehidrira pramenove kose, jednako kao i kožu, čineći je suhom, lomljivom i sklonom pucanju i ispadanju. U kombinaciji sa šamponom koji s kose uklanja zaštitna ulja, pore tjemena prekomjerno se opterećuje što može oštetiti korijenje i dovesti do dodatnog ispadanja kose. Vruća voda također može povećati populaciju klica i bakterija na glavi.

7. Češete se po glavi

Osjećaj svrbeža na tjemenu može biti posljedica gljivične infekcije, alergija ili upala – što je sve štetno za kosu i potencijalno može rezultirati stanjivanjem i ispadanjem.

8. Koristite alate za oblikovanje koji spaljuju kosu

Sušila za kosu, pegle za kosu i uvijač mogu biti vrlo grubi prema kosi. Visoka temperatura prži ulja i proteine na vašoj kosi, kao i njezine zaštitne kutikule, remeti ravnotežu vlage i uzrokuje lomljenje i stanjivanje. Vaša kosa tada postaje suha i nedostaje joj snage što rezultira pucanjem vlasi.

9. Igrate se s kosom

Nažalost, i to može s vremenom pridonijeti lomljenju i gubitku kose. Stalnim povlačenjem pramenova slabite folikule. A vaše ruke, koliko god one bile čiste, i dalje na sebi nose znoj, prljavštinu i ulja.

10. Grubi ste prema mokroj kosi

Naši su pramenovi najslabiji i najskloniji trenju kad su mokri. Češljanje pod tušem, praćeno grubim trljanjem ručnika, stvara idealne uvjete za pucanje vlasi, piše Bright Side.

(TIP/Foto: 123RF)