Imamo recept za italijansko jelo posebno popularno u SAD-u, nema ko ga ne voli
Sjećate se scene iz crtića Dama i Skitnica u kojoj dva psa jedu špagete s mesnim okruglicama? Upravo su to jelo popularizirali italijanski imigranti koji su, inspirirani sličnim jelima iz južne Italije, razvili ovu modernu verziju jela, čija je popularnost bila na vrhuncu u prvoj polovici 20. stoljeća.
Jelo je popularno i danas i smatra se klasikom italijansko-američke kuhinje u New Yorku i ostatku SAD-a, a na njega nas je podsjetio čitatelj Željko Filjak, koji je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelio svoj recept.
Potrebni sastojci
Željko je u svojoj verziji jela umjesto špageta koristio nešto deblje linguine, no vi možete koristiti i špagete ili pak fettuccine, koji su deblji i od linguina. Cijeli recept za ovo jelo za četiri osobe pronađite ovdje, a trebat će vam:
- luk
- češnjak
- maslinovo ulje
- chili
- pasata
- temeljac
- mljevena govedina
- krušne mrvice
- jaje
- Grana Padano ili Parmigiano Reggiano
- svježi origano
- linguine
- svježi bosiljak
Kako se priprema
Prvo nasjeckajte luk i prodinstajte ga zajedno s češnjakom na maslinovom ulju. Dodajte chili, pa pasatu i malo temeljca i ostavite da umak lagano krčka. U međuvremenu pripremite mesne okruglice ili ćufte – mljeveno meso izmiješajte s krušnim mrvicama, naribanim Grana Padano ili Parmigiano Reggiano sirom, dodajte jedno jaje, sol, papar i origano.
Formirajte okruglice pa ih dodajte u umak i ostavite da se to sve skupa kuha oko pola sata na laganoj vatri. Ako je umak pregust, dodajte još malo temeljca, a na kraju dodajte i svježi bosiljak. Linguine skuhajte al dente i dodajte ih u umak, a zatim ih poslužite u dubokim tanjurima te preko tjestenine naribajte još malo sira i dodajte par listića bosiljka, piše Index.hr.
(TIP/Foto: Željko Filjak)
Služba za inspekcijske pislove prvo treba da kazni gradsku komunalnu službu, koja se, kad su u pitanju rubne mjesne zajednice…