Koliko se građana godišnje zapošljava posredstvom biroa rada? Podaci bi vas mogli iznenaditi

Pored Federalnog zavoda za zapošljavanje u Federaciji svaki kanton ima svoju službu za zapošljavanje, a one svoje biroe u svakoj općini, pa se nameće pitanje koliko te službe i da li pomažu osobama koje ostanu bez posla, posredništvom, da se ponovo zaposle ili su samo puki evidentičari.

U Federaciji BiH je oko 250.000 nezaposlenih.

U ZDK zaposlena 5.321 osoba 

Stoga smo službe za zapošljavanje pitali koliko je osoba njihovim posredovanjem u prošloj godini zaposleno, tačnije, koliko ih je nakon aktivne mjere zapošljavanje zadržano kod poslodavca na neodređeno.

– Tokom 2023. godine posredovanjem Službe za zapošljavanje, odnosno biroa rada po prijavama poslodavaca o slobodnim radnim mjestima, uključujući i posredovanje kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, zaposlena je 5.321 osoba.

Tokom iste godine, uzimajući u obzir sve programe / mjere aktivne politike zapošljavanja koje je Služba za zapošljavanje ZDK realizovala, oko 55 posto osoba koje su bile zaposlene putem neke od mjera aktivne politike zapošljavanja je ostalo u radnom odnosu nakon isteka ugovornih obaveza između poslodavaca i Federalnog zavoda za zapošljavanje, odnosno Službe za zapošljavanje ZDK – kazali su nam u Služni za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

Na evidenciji JU Služba za zapošljavanje ZDK za mjesec septembar 2024. godine nalazi se ukupno 46.686 nezaposlenih osoba.

Kontaktirali smo i Službu za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nemaju rezultate mjere aktivne politike 

– U 2023. godini je iz evidencije nezaposlenih osoba Službe je radi zaposlenja brisano 9.206 osoba (od toga je 5.172 žena), što čini 73,06 posto svih brisanih osoba. Na tržište rada je kroz samozapošljavanje došla 351 osoba.

Tokom 2023. Služba je ukupno prikupila i objavila 1.784 oglasa i konkursa o slobodnim radnim mjestima za 8.493 radnika. Od toga se 833 poslodavaca javilo Službi sa zahtjevom za objavu konkursa, a iskazali su potrebu za 3.889. radnika. Kroz programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja je u 2023. godini 1.487 osoba je došlo na tržište rada, a u prvoj polovini 2024. godine njih 679. Kako se evaluacije praćenja učinka programa radi šest do 12 mjeseci nakon isteka sufinansiranja, nemamo još podatke za mjere aktivne politike iz 2023. godine, ali podaci iz prethodnih godina pokazuju da je stopa zadržavanja radnika u privatnom sektoru u rasponu od 50 – 70 posto, ovisno o mjeri sufinansiranja – kazali su nam.

Na evidenciji nezaposlenih osoba Službe za zapošljavanje HNK nalazi se 24.270 osoba.

U Tuzlanskom kantonu zaposleno 1.766 osoba 

U Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona u prošloj godini kroz programe sufinansiranja zaposleno je za više od 1.700 osoba.

– Kroz programe sufinansiranja u 2023. godini zaposleno je ukupno 1.766 osoba po programima Federalnog zavoda za zapošljavanje, a 313 po programima Vlade Kantona i vlastitih sredstava.

Kada je riječ o zahtjevima za posredovanje koje poslodavci upućuju Službi, odnosno biroima za zapošljavanje za potražnjom za radnicima u 2023. godini poslodavci su uputili 2.457 zahtjeva, od kojih smo posredovali 887 – kazala nam je Amela Makul, stručna savjetnica za informiranje Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. 

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.