Profesor s Harvarda daje četiri iznenađujuća savjeta za dugovječnost

NOVA godina često znači i nova dijeta. No profesor nutricionizma i epidemiologije na Harvardu Frank B. Hu smatra da ne trebamo napraviti drastične promjene ako želimo duže živjeti.

“Na dugovječnost utječu mnogi čimbenici, ali prehrana je jedan od najvažnijih jer smanjuje rizik od kroničnih bolesti i smrtnosti te dodaje godine našem životu”, rekao je Hu za CNBC te dao četiri savjeta koja mogu produljiti životni vijek.

Jedite više cjelovite hrane

Profesor Hu savjetuje da se usredotočimo na cjelovitu i minimalno prerađenu hranu, posebno na biljnu hranu. On zagovara mediteransku prehranu, zdravu biljnu prehranu ili prehranu nalik onoj koju slijede stanovnici Okinawe, jedne od pet lokacija u svijetu s najvećom koncentracijom stogodišnjaka.

“Dokazano je da ti obrasci prehrane smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i rizika od demencije”, kaže.

“Nastojte uključiti više cjelovite hrane, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki, u svaki obrok”, dodaje profesor Hu.

Smanjite konzumaciju prerađene i ultra-prerađene hrane

Nakon što dodate više cjelovite hrane u svoju prehranu, Hu predlaže smanjenje prerađene i ultra-prerađene hrane. To se odnosi na bezalkoholna pića, fast food, grickalice i slatkiše.

Budite fleksibilni s prehranom

Hu predlaže da odredimo u kojoj od cjelovitih namirnica stvarno uživamo te napravimo vlastitu zdravu prehranu.

“Možete kombinirati elemente mediteranske i biljne prehrane ili stvoriti potpuno novi režim. To je način na koji zapravo možemo poboljšati uživanje u hrani, a također se i dugoročno pridržavati zdravih prehrambenih obrazaca”, savjetuje.

Iskoristite obroke za društvena okupljanja

Kad je riječ o dugovječnosti, čimbenici načina života poput tjelesne aktivnosti, upravljanja stresom i prehrane iznimno su važni. No postoji još jedna vitalna komponenta koju također treba uzeti u obzir – društvene veze. Hu smatra korištenje obroka kao vremena za društveno okupljanje još jednim načinom da povećamo šanse za duži život.

“Veza između hrane i društvenih veza vrlo je prirodna jer hrana zbližava ljude. Dajući prednost vremenu obroka kao trenutku za druženje, možete istovremeno uključiti dva ponašanja koja su povezana s dugovječnošću. Zajedničko jedenje zdrave hrane ne samo da hrani naša tijela, već i naše duše”, zaključio je.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Pexels)