Zašto i kako je S. Arabija potrošila 6 milijardi dolara na ‘sportswashing’

Saudijska Arabija je potrošila najmanje 6,3 milijarde dolara na sportske ugovore od početka 2021., četiri puta više od prethodnog iznosa potrošenog u periodu od šest godina, što je, kako su kritičari označili, pokušaj da se odvrati pažnja od kršenja  ljudskih prava.

Prema analizi Guardiana, Saudijska Arabija je izdvojila milijarde iz svog Fonda za javna ulaganja u posljednje dvije i po godine, trošeći na sport u obimu koji je potpuno promijenio profesionalni golf i transformirao međunarodno tržište transfera za fudbal.

Klub iz Saudijske Arabije Al Hilal podnio je u ponedjeljak ponudu svjetskog rekorda za francuskog kapitena Kyliana Mbappéa, čija je vrijednost procijenjena na 300 miliona eura.

Investicija od 6,3 milijarde dolara je skoro ekvivalentna BDP-u Crne Gore ili ostrva Barbados. To prevazilazi podatke koje je prikupio Grant Liberty prije dvije godine, procjenjujući da je Saudijska Arabija potrošila 1,5 milijardi dolara u periodu između 2014. i početka 2021.

Grupe za ljudska prava, uključujući Grant Liberty, Amnesty International i Human Rights Watch, takvu potrošnju nazivaju „sportskim pranjem“ – finansiranjem sportskih događaja velikih imena kako bi se odvratilo pažnja od lošeg stanja ljudskih prava.

“Ranije su sportske ličnosti i brendovi odbijali ponude za saradnju sa Saudijskom Arabijom zbog njenih dobro dokumentiranih kršenja ljudskih prava”, rekao je Grant Liberty. „Međutim, došlo je do zabrinjavajućeg pomaka u moralnom stavu, jer se unosni poslovi sada prihvataju uprkos tekućim i sve pogoršavajućim kršenjima.” Nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija 2018. godine, Saudijska Arabija je uglavnom izbjegavana, a mnoge velike korporacije su povukle ili obustavile ulaganja u zemlji.

Ali u protekle dvije godine došlo je do promjene u načinu na koji se kraljevstvo posmatra na međunarodnom planu. Joe Biden, koji je jednom obećao da će Saudijsku Arabiju učiniti “parijom” zbog ubistva, otputovao je tamo prošle godine, pozdravljajući prijestolonasljednika i de facto vođu, Mohammeda bin Salmana.

Guardian je sastavio i analizirao spisak investicija koje su izvršili Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije – jedan od 10 najvećih državnih fondova na svijetu sa imovinom procijenjenom na 700 milijardi dolara – kao i drugih državnih tijela, uključujući i Odjela za turizam, a koji su potpisani od 2021. Ukupna cifra od 6,3 milijarde dolara vjerovatno je potcijenjena od pravog iznosa, jer je PIF na glasu netransparentnosti u pogledu svojih finansija, a detalji nekih poslova nisu objavljeni u javnosti.

Kupovina Newcastle Uniteda u oktobru 2021. od strane PIF-a za 391 milion dolara izazvala je zabrinutost grupa za ljudska prava, posebno Amnesty Internationala, koji je kritizirao klub nakon što su slike koje su procurile pokazale promjene u njegovoj gostujućoj garnituri kako bi odgovarale bojama saudijske reprezentacije. Felix Jakens iz Amnesty Internationala rekao je da ovaj izbor “razotkriva moć saudijskog dolara i odlučnost kraljevstva da u sportu isperi svoj brutalni, krvlju natopljen rekord kršenja ljudskih prava”.

Godinu dana kasnije, PIF je objavio svoju namjeru da potroši 2,3 milijarde dolara na fudbalska sponzorstva. Ovo uključuje ogromna neodređena ulaganja za kupovinu većinskog udjela u četiri fudbalska tima Saudijske Arabije. Četiri kluba su izdašno potrošila kako bi privukli igrače iz cijelog svijeta, posebno Al-Nassr, koji je potpisao ugovor sa zvijezdom Cristianom Ronaldom za prijavljenih 200 miliona dolara godišnje, što ga čini najplaćenijim sportistom svijeta.

Ronaldovo potpisivanje prošle sezone pratilo je mnoštvo zvijezda i trenera, uključujući Karima Benzemu iz Real Madrida, N’Golo Kantéa iz Chelseaja, Roberta Firmina iz Liverpoola i bivšeg menadžera Aston Ville Stevena Gerrarda.

Fudbaleru Lionelu Messiju navodno je plaćeno 25 miliona dolara od strane turističkih vlasti Saudijske Arabije za promociju te zemlje, uključujući objavljivanje postova o raskošnim putovanjima na društvenim mrežama. Dobio je ponudu od Al Hilala od 350 miliona funti, ali se umjesto toga odlučio za američki MLS tim Inter Miami.

U februaru ove godine, Saudijska Arabija je objavila da će biti domaćin FIFA Svjetskog klupskog prvenstva 2023.

PIF je također napravio velike investicije koje su preokrenule golf i sada čine Saudijsku Arabiju možda najutjecajnijom silom u sportu. U oktobru 2021. godine, fond je uložio oko 2 milijarde dolara u kreiranje LIV golfa, velikog turnira.

Ovaj potez pokrenuo je ogorčeno rivalstvo sa PGA turnejom, koja je pokrenula pravni postupak tvrdeći da projekat koji finansira Saudijska Arabija mami igrače da prekrše svoje postojeće obaveze. Jednom tužbom se LIV optužuje za kampanju za korištenje “astronomskih suma novca… u nastojanju da iskoristi igrače LIV-a i igru golfa za sportsko pranje nedavne historije saudijskih zločina i za unapređenje inicijativa Saudijskog fonda za javna ulaganja”. Postupak se završio na dramatičan način efektivnim preuzimanjem PGA kako bi se stvorio konglomerat koji će dominirati profesionalnim golfom. Guverner PIF-a, Yasir al-Rumayyan, trebao bi biti predsjedavajući.

Izvršni direktor PGA rekao je američkom Kongresu ovog mjeseca da će državni fond uložiti “više od milijardu dolara” u to novo tijelo. Ovaj dogovor istražuje i komitet američkog Senata.

Neke od drugih ulaganja kraljevstva uključuju boks i utrke. Ove godine, YouTuber koji je postao bokser Jake Paul borio se protiv Tommyja Furyja u Rijadu za honorar od 3,2 miliona dolara, odnosno 2 miliona dolara, plus dio prihoda od plaćanja pay-per-view. Kraljevstvo je također platilo oko 60 miliona dolara za održavanje meča teške kategorije između Oleksandra Usyka i Anthonyja Joshue 2022.

Godine 2021. PIF je uložio 550 miliona dolara u sponzorstvo McLaren Group Ltd, kompanije u vlasništvu Bahreina sa sjedištem u Wokingu koja je glavni dio Formule 1 kroz svoju proizvodnju trkaćih automobila. Cifra od 6,3 milijarde dolara, međutim, ne uključuje 40-45 miliona dolara koje državni naftni gigant Aramco godišnje troši na sponzorstvo Formule 1, ili druge ugovore potpisane prije 2021., poput 65 miliona dolara za održavanje godišnjeg Grand Prixa u kraljevstvu.

Ukupni iznos također isključuje veliku potrošnju PIF-a u svijetu e-sporta, uključujući nedavnu investiciju od milijardu dolara u kompaniju za video igre Embracer Group i sportske događaje za koje iznos sponzorstva nije poznat, poput četverogodišnjeg ugovora u martu 2021. između planirani grada Neom na obali Crvenog mora i Azijske fudbalske konfederacije.

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian)