Elzina Pirić nova predsjednica PDA BiH

Na prvoj konstituirajućoj sjednici Pokreta demokratske akcije dosadašnji predsjednik te stranke Mirsad Kukić podnio je ostavku na tu funkciju, a mandat predsjednice od danas će obavljati Elzina Pirić. Razlog podnošenja ostavke Mirsada Kukića koji je jednoglasno izabran na prvom kongresu PDA, bilo je njegovo stavljanje na crnu listu State Departmenta, koja je objavljena 5. januara.

“U politici ostajem, ali ću sada izaći iz nje pod jednim uslovom, odnosno da dođe do promjene ustava, Izbornog zakona te da riješimo problem vitalnog nacionalnog i domova naroda. Ako bi se ovaj standard primijenio kod donošenja novih sankcija koje su najavljene, neće moći niko ni sa kim koalirati, niti će moći biti u vlasti”, izjavio je  je Kukić.

Prema navodima iz Ambasade SAD-a Kukić se na toj listi nalazi zbog koruptivnih radnji koje je počinio političkim uticajem. Koalicioni partneri te stranke u Tuzlanskom kantonu SBB, SDP, NS tražili su ostavku Kukića, kako bi vlast u Tuzlanskom kantonu nastavila funkcionisati u istom sastavu, što je on danas i ispunio, javlja Fena.

Novoizabrana predsjednica PDA Elzina Pirić za Kukića je kazala da predstavlja pravu ljudsku gromadu o kojoj će pisati nepristrasna historija, naglasivši da su ga žrtvovali ni za šta,  prenosi Klix.ba.”Tako je medijski formirana ličnost gospodina Kukića, da vi danas kada pitate neku nanu kako zamišlja tog velikog čovjeka, ona ga vidi kao nekoga od dva metra i 10 centimetara, od 200 kilograma, odnosno ne znam kakvu aždaju. A on je ustvari intelektualac, doktor rudarskih nauka koji je dao mnogo ovoj zemlji, ali, nažalost, nije dobio mnogo zauzvrat, osim montiranih sudskih procesa, progona i javnog linča”, kazala je Pirić.

Osvrnula se i na stavove da je Kukićeva ostavka formalnog karaktera, odnosno da će on i dalje vladati iz sjene. navodi Klix.ba. “Ja ne razumijem to politikanstvo korišteno od pojedinih takozvanih političara u TK. Neka se oni bave političkim problemima unutar sebe i počnu rješavati pitanja korupcije unutar svojih političkih stranaka i razmišljati o svojim djelima i greškama”, naglasila je ona.

Pirić je zastupnica u Parlamentu Federacije BiH i uživa veliko povjerenje dosadašnjeg predsjednika PDA Mirsada Kukića.

Na sjednici za generalnog sekretara PDA izabran je Samir Imamović, predsjednik Glavnog odbora je Jakub Suljkanović, dok su potpredsjednici stranke Nesib Serhatlić, Azra Pašalić, Mujo Puzić i Senad Alić.

(TIP/Foto: Klix.ba/A.K./Video: RTV TK)