Ryanair nije dobio saglasnost Vlade TK da leti iz Tuzle

Međunarodni aerodrom u Tuzli i niskobudžetna aviokompanija Ryanair bili su i zvanično uspostavili zajedničku saradnju, a benefite su putnici trebali osjetiti već od septembra ove godine, kada je bilo najavljeno prvo polijetanje aviona.

Međutim, do toga neće doći. Naime, Vlada Tuzlanskog kantona odbila je ove sedmice da potpiše ugovor sa Ryanairom kako bi ovaj niskotarifni avioprijevoznik mogao da počne s radom na drugom najprometnijem aerodromu u Bosni i Hercegovini. Nadzorni odbor Međunarodnog aerodroma u Tuzli, kojeg je nedugo nakon preuzimanje svog dijela mandata imenovala aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona, već duži vremenski period prolongirao je davanje saglasnosti na potpisivanje dokumenta da bi u konačnici obavijestili Ryanair da sporazum ipak neće biti potpisan.

Ryanair, koji je prodavao karte za letove iz Weezea i Baden Badena za Tuzlu, koji su trebali biti lansirani 2. odnosno 4. septembra, trebao je otkriti i niz novih odredišta nakon što je ove sedmice avioprijevoznik trebao da potpiše ugovor s Vladom TK do čega nije došlo. Među prvim odreditštima koji su u početku najavljeni bili su London Stansted i Memmingen, a kasnije Stockholm i Malta. Naime, kako izvještava exyuaviation, Vladi TK je trebalo dva mjeseca da obavijesti Ryanair da neće potpisati sporazum.

Ova niskotarifna aviokompanija sklopila je sličan sporazum sa lokalnim vlastima u Banja Luci, odakle održava letove. Podsjetimo, prije dvije sedmice Međunarodni aerodrom Tuzla je saopćio kako Ryanair ima u planu dugoročno da leti iz Tuzle uvodeći nove destinacije. ‘Ryanair je više nego dobrodošao na aerodrom Tuzla kako bi pokrivao smanjenja usluga Wizz Aira otkako su uveli letove iz Sarajeva i Banja Luke’ – bilo je saopćeno ranije. Vlada TK u međuvremenu nedavno je smijenila generalnog direktora aerodroma Eseda Mujačića koji je izjavio kako Vlada zapravo podržava saradnju sa Ryanairom ali se čekalo da se to ne dogodi za vrijeme njegovog mandata što bi prema njegovim riječima otežavalo njegovu smjenu, piše Akta.ba.

Riječ je o najvećoj aviokompaniji u Evropi po veličini flote, baznih aerodroma i obimu prevezenih putnika. Aerodrom bi s ovom saradnjom imao povećanje prihoda. Međunarodni aerodrom Tuzla polako se oporavlja od tekuće pandemije koronavirusa i 75-dnevnog zatvaranja prošle godine. Wizz Air, koji ima bazu na aerodromu u Tuzli, trenutno opslužuje četrnaest destinacija. Izvršni direktor kompanije, Jozsef Varadi, posjetio je Bosnu i Hercegovinu ove sedmice i sastao se sa zvaničnicima aerodroma Tuzla.

Tokom prve polovine godine aerodrom Tuzla dočekao je 89.326 putnika, što je pad za 25,9% u odnosu na isti period prošle godine, a pad za 67% u odnosu na 2019. godinu. ‘Naš cilj je da opslužimo milion putnika godišnje. Aerodrom u Tuzli ima za to i kapacitet i mogućnosti. To se može postići samo kada se ukinu sve epidemiološke mjere’, saopćio je tada Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Kako će se odluka Vlade TK da se ne upostavi saradnja sa niskobuždetnom avikompanijom Ryanair odraziti na financijsko poslovanje JP Međunarodni aerodrom Tuzla sigurno će pokazati naredni period i izvještaji o radu na sjednicima Vlade TK.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]https://mdou41orel.ru/[/url]? Топовые беспроводные наушники в Москве и РФ. Реплика оригинальных AirPods с шумоподавлением всего за 2490 рублей. Самые…

  2. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением по скидке. Надежные…

  3. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…