Novo pravilo dodatno zakompliciralo situaciju Garetha Balea u Realu

GARETH BALE neće bio dio momčadi Tottenhama iduće sezone, potvrdio je novi menadžer Spursa Nuno Espirito Santo. Velšanin se vratio u Real Madrid i tamo čeka rasplet svoje budućnosti, u kojoj je pretjerano visokim ugovorom još godinu dana vezan za madridski klub. A ona se zbog Brexita dodatno zakomplicirala, piše As.

Bale zarađuje 15 milijuna eura godišnje, ali košta klub puno više zbog poreza. Real ga se već godinama pokušava riješiti, ali uspio ga je tek uvaliti Tottenhamu na posudbu i pritom ipak morao isplaćivati dio njegovih golemih primanja.

U kadru Carla Ancelottija možda bi i imao mjesta, ali još nije jasno hoće li ga klub, u slučaju ostanka, morati registrirati kao stranca.

La Liga dopušta tri igrača izvan Europske unije

U Španjolskoj je, naime, klubovima dopušteno u prvoj momčadi imati maksimalno tri igrača izvan Europske unije. S obzirom na to da Ujedinjeno Kraljevstvo više nije dio EU, Velšanin Bale trebao bi se računati kao stranac, baš kao i engleski reprezentativac Kieran Trippier u Atleticu. Njih dvojica su jedini britanski igrači u La Ligi.

Tranzicijski period izlaska UK-a iz EU završio je s istekom prošle godine, ali kako se to dogodilo usred sezone, status britanskih igrača nije se mijenjao. Od ove sezone stupaju na snagu nova pravila, no ugovor koji su potpisali Španjolski savez, Sindikat igrača i La Liga može se tumačiti na različite načine. Nije potpuno jasno hoće li se pravilo primjenjivati retroaktivno, odnosno hoće li se odnositi i na igrače koji su već imali ugovor u Španjolskoj ili samo na one koji ga potpisuju od ove godine.

Bale i tri mlada Brazilca

Bez obzira na to, Real već računa na Balea kao na stranca, što znači da ih u kadru ima šestoricu. Japanac Kubo i Brazilac Reinier ići će na posudbe, ali preostaju Vinicius, Rodrygo i Militao, koji su redom bitni dijelovi madridske rotacije. Od navedene trojice Brazilaca Vinicius je najbliže dobivanju španjolskog državljanstva, koje bi ga izbrisalo s liste stranaca. Uvjet za to su dvije godine neprekidnog rada u Španjolskoj, ali pandemija je uzrokovala brojne administrativne probleme i odgodila slične procedure, pa ni Viniciusova neće završiti još barem nekoliko mjeseci.

As pojašnjava da Real situaciju može riješiti i registriranjem Rodryga, najmanje korištenog od trojice Brazilaca, za svoju drugu momčad, Castillu. No tada bi mogao igrati samo kup i superkup. Iako UEFA nema ograničenje stranaca u svojim natjecanjima, ne dopušta nastupe igračima registriranima u drugim klubovima, pa Rodrygo ne bi mogao igrati ni Ligu prvaka.

Sve to dovodi do prilično jasnog raspleta. Real se mora riješiti Balea kako god zna, ali zasad je Velšanin privukao interes samo jednoga kluba, LA Galaxyja iz MLS-a, što Baleu očito nije bilo dovoljno primamljivo.

Trippier upada kao treći, ali nije sve tako jednostavno

Što se Trippiera tiče, Atletico je prošle sezone u šampionskom kadru imao samo dva igrača izvan Europske unije, pa bi engleski desni bek jednostavno popunio treće mjesto. No u Atleticu je i niz stranaca koji su na rubu prve momčadi ili se vraćaju s posudbi, a ovako bi im se vrata zatvorila. Jedan od njih je i Kolumbijac Arias, koji je prošle sezone bio na posudbi u Bayer Leverkusenu, a ove bi u normalnoj situaciji uskočio u Atleticov kadar u slučaju odlaska Šime Vrsaljka, koji je sasvim moguć.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Legan P. Mace/Guliver)