Mustafić: Negiranje zločina prati diskriminacija u svim sferama života

Ove godine navršava se 26 godina otkako je u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenica ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Iako potvrđen u više presuda, negiranje genocida počinjenog u Srebrenici još uvijek je aktuelno u Bosni i Hercegovini, kao i susjednim zemljama.

O kulturi sjećanja i odnosu prema žrtvama Srebrenice za Fenu je govorio režiser Dino Mustafić koji je rekao da je pitanje kako se sjećamo Srebrenice 26 godina poslije blisko povezano s našim današnjim odgovorima na nacionalizam, rasizam, šovinizam i isključivost.

– Zauzimanje stava prema žrtvama genocida u Srebrenici, kao najvećeg  zločina u Evropi na kraju 20. stoljeća, jeste i naš odnos prema svima koji su preživjeli druge genocide ili teške povrede ljudskih prava – istakao je Mustafić.

On smatra da određivanje prema nasilju u prošlosti ide ruku pod ruku s odgovorom na isključivanje prava bošnjačkih povratnika u Republici Srpskoj i neuvažavanje prava na imenovanje bosanskog jezika.

– Međutim, mi moramo njegovati kulturu sjećanja odgovorno i usmjereno na priznavanje patnje svih žrtava rata, koje polazi od dijaloga sa svima koji su u prošlosti bili žrtve progona ili su još uvijek diskriminirani, kao doprinosa razvoju otvorenog i uključivog društva u kom će biti dobrodošao doprinos svake osobe i svake društvene skupine. Pred nama je više dekada sistemskog rada na obrazovanju, koje još uvijek u Republici Srpskoj  hrani predrasude prema potomcima žrtava zločina u Srebrenici. Negiranje zločina iz prošlosti često prati aktualna diskriminacija u svim sferama života -podvukao je  Mustafić.

(TIP/Fena)