Razgovor o mogućnostima saradnje na području zbrinjavanja otpada

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Zvjezdan Karadžin sastao se danas sa predstavnicima turske kompanije Altaš Temizlik sa kojima je razgovarao o mogućnostima realizacije projekata iz oblasti upravljanja i zbrinjavanja otpada na ekološki ispravan i prihvatljiv način.

Radi se o jednoj od najvećih kompanija sa tridestogodišnjim iskustvom u ovom sektoru u Turskoj, koja pomoću servisne mreže upravlja zbrinjavanjem otpada u nekoliko velikih opština grada Istanbula. Područje djelovanja proširila je i na Sofiju u Bugarskoj i Bejrut u Libanonu.

Ministar Karadžin izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici firme koja je od Istanbula napravila ekološku oazu pronašli interes da dođu u Tuzlanski kanton.

Naglasivši da je ovo prilika za razgovor o problemima upravljanja otpadom na području TK, ministar Karadžin je podsjetio da je propao projekat regionalne sanitarne deponije a odlaganje otpada sada je segmentirano na više lokacija, dijelom u TK a dijelom u Republici Srpskoj.

„Iz razgovora sa ovom firmom očekujemo da nam ponude neka od rješenja. Možda rješenje upravo leži u kombinaciji privatnog i javnog sektora, pogotovo sa stranim investitorima”, kazao je ministar Karadžin.

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora Altaš, Ali Bulbul rekao je da se nadaju da će kao kompanija koja iza sebe ima dosta uspješno realiziranih međunarodnih projekata uspostaviti saradnju i sa Tuzlanskim kantonom.

„Mi kao kompanija rješavamo sve probleme u procesu realizacije projekata upravljanja otpadom. Od idejnih rješenja, projektovanja i izgradnje i dugoročnih ugovora, konkretno kod vas, koncesionih ugovora. Bitno je napomenuti da mi kao kompanija investiramo u te projekte a također imamo odlične odnose sa finansijskim institucijama kako iz EU tako i iz drugih dijelova svijeta i zbog toga se nadamo saradnji.”

Kompanija Altaš prošla je kroz sve procese modernizacije upravljanja otpadom, rečeno je ovom prilikom, i iskustvo koje imaju pomoći će BiH ali i TK u strategiji zbrinjavanja otpada.

(TIP)