Tuzla: Olakšice za pokretanje samostalne djelatnosti

Gradsko vijeće Tuzle usvojilo je Odluku o privremenom oslobađanju plaćanja administrativne takse za izdavanje odobrenja za registraciju svih vrsta samostalnih djelatnosti na području grada Tuzle za 2023. godinu. Gradska uprava, čiji je ovo bio prijedlog, smatra ovaj potez vidom podrške pokretanju samostalne djelatnosti, a privatni preduzetnici da imaju prostora za pojednostavljivanje procedura prilikom registracije.

Jasmina Trnačević je ove godine registrovala samostalnu djelatnost. Smatra da je svaki vid podrške onome ko počinje sa vlastitim poslom značajan, jer je mnogo troškova u samom startu.

„Uz zahtjev i potrebnu dokumentaciju, bilo je potrebno uplatiti i administrativnu taksu koja se kretala od 70 do 200 maraka, u zavisnosti od zone gdje se nalazi poslovni prostor i kvadrature poslovnog prostora. Ja sam lično platila 110 maraka tu administrativnu taksu. Uz to, sva ova uvjerenja koja su vam potrebna: ljekarsko uvjerenje, uvjerenje o radnoj sposobnosti, uvjerenje općinskog suda se također plaća˝, izjavila je Jasmina Trnačević, vlasnica salona vjenčanica.

Gradska uprava je predložila, a Gradsko vijeće Tuzle usvojilo Odluku o privremenom oslobađanju od plaćanja administrativne takse za izdavanje odobrenja za registraciju svih vrsta samostalnih djelatnosti. U Udruženju obrtnika Tuzla smatraju ovo dobrim potezom.

„Ova podrška je odlična. Mislim, nije to značajna finansijska podrška, jer sama ta taksa za registraciju nije visoka, zavisi od djelatnosti, ali u suštini kad otpočinjete nešto, bilo kakvu djelatnost, ali govorimo sad o obrtnicima vama je potrebno malo vjetra u leđa i podrške˝, istakla je sekretarka Udruženja obrtnika Tuzla, Slađana Jovičić.

U Gradskoj upravi Tuzla ukidanje takse smatraju važnim iskorakom u stimulisanju i ohrabrivanju za bavljenje samostalnom djelatnosti.

„Na ovaj način ćemo napraviti još jedan iskorak da ekonomski ambijent, poslovni ambijent Grada Tuzle bude još konkurentniji, još kvalitetniji i bude partnerski u smislu našeg odnosa prema sektoru privrede, prema sektoru obrta i prema nezaposlenim građanima Grada Tuzle˝, naglasio je v. d. gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić.

Iako svaki vid podrške smatraju dobrodošlim, privatni poduzetnici i obrtnici očekuju da ona bude trajna, ali i da se cjelokupna procedura oko prikupljanja dokumentacije pojednostavi.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Enisa Alibalić/Foto: Arhiva)