Sud BiH odbio tužbu ZZOTK protiv Ureda za žalbe

Građani Tuzlanskog kantona koji imaju zdravstveno osiguranje nisu u mogućnosti da biraju da li će bolničke usluge koristiti u javnim ustanovama ili privatnim specijaliziranim bolnicama.

Prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata u tom kantonu osiguranik može izabrati svog ljekara i ustanovu gdje će biti liječen. Ove godine Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je podijelio finansijska sredstva za Program bolničke zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na području TK-a i jedini sklopljen ugovor za sekundarni nivo bolničkih usluga je sa javnom ustanovom.

“Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona (ZZOTK) je u 2021. godini objavio Javne pozive za dostavu prijava za dodjelu ugovora za realizaciju Programa zdravstvene zaštite primarnog nivoa, realizaciju Programa bolničke zdravstvene zaštite, Apotekarske djelatnosti i realizaciju dijagnostičke djelatnosti. Zavod je objavio Javni poziv za dostavu prijava za dodjelu ugovora za pružanje bolničke i vanbolničke djelatnosti CT i MRI usluga, te za realizaciju dijagnostičkih pretraga u dijelu oftalmologije za 2021. godinu. Na osnovu aplikacija i prijava, zaključeni su Okvirni sporazumi sa javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama”, izjavio je Riad Kurtalić iz Službe za odnose s javnošću Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Prema zaključenim ugovorima u privatnim ustanovama građani mogu uraditi CT i MRI pretrage iz sekundarnog nivoa zaštite, dok sve druge usluge koje pokriva ZZOTK pacijenti moraju raditi u javnoj zdravstvenoj ustanovi bez obzira na liste čekanja ili izbor pacijenta.

Jedna od specijalnih bolnica iz Tuzlanskog kantona podnijela je žalbu Uredu za žalbe Bosne i Hercegovine.

“Mi smo uputili žalbu na osnovu raspodjele sredstava u Tuzlanskom kantonu, a rezultat je bio da se poništavaju javni pozivi ZZOTK i ugovor koji se sklopljen kao rezultat tog poziva. Uložili su tužbu protiv Ureda za razmatranje žalbi kod Suda BiH kojom su tražili da se u cijelosti poništi odluka ureda. Sud je po tim tužbama donio rješenje kojim se odbija zahtjev ZZOTK za odgađanje izvršenja Rješenja Ureda za razmatranje žalbi”, navodi direktor jedne od specijalnih privatnih bolnica u TK prof. dr. Elmir Jahić.

Iz Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona nisu željeli komentarisati odnos privatnog i javnog zdravstva, te zbog čega za razliku od drugih kantona u Federaciji BiH građani tog kantona ne mogu izabrati gdje će biti urađena intervencija ili neka od pretraga sa sekundarnog nivoa bolničke zaštite.

(TIP/Fena)