čitaj: nastavite kao i do sada, ne može nam niko ništa... zvuči poznato
Kako napraviti najbolji gratinirani krompir? Ovo je jedini recept koji će vam trebati

Gratinirani krompir jedno je od onih jela koja unose toplinu u dom već samim mirisom iz pećnice. Ovaj kremasti klasik francuskog porijekla savršeno spaja tanke ploške krompira s bogatim vrhnjem, mlijekom i sirom, stvarajući neodoljivu zlatno-smeđu koricu. Bilo da ga poslužite kao raskošan prilog uz mesna pečenja ili kao samostalno jelo uz svježu salatu, uvijek je pun pogodak i jelo kojem se svi raduju.
Za pripremu će vam trebati tek dvadesetak minuta, a većinu posla odradit će upravo pećnica. Evo kako napraviti ovaj klasik francuske kuhinje.
Potrebni sastojci
Od sastojaka će vam trebati:
- krompir
- vrhnje za kuhanje
- mlijeko
- češnjak
- naribani sir (npr. Gruyère, Ementaler ili trapist)
- maslac
- sol i papar
- muškatni oraščić.
Kako se priprema
Krompir ogulite i narežite na što tanje ploške, debljine oko 2 do 3 milimetra. Tanji rez osigurat će kremastiju teksturu i brže pečenje. Vatrostalnu posudu za pečenje obilno premažite maslacem. Prerezanim režnjem češnjaka protrljajte dno i stranice posude kako bi otpustio aromu. Počnite slagati krompir u slojevima. Svaki sloj posolite, popaprite i, po želji, pospite s malo muškatnog oraščića. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav krompir.
U manjem loncu kratko zagrijte vrhnje za kuhanje i mlijeko zajedno sa zgnječenim češnjakom. Smjesu nije potrebno kuhati, već samo lagano ugrijati kako bi se okusi proželi. Pripremljenom mješavinom prelijte krompir u posudi. Sve pospite naribanim sirom. Posudu prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pecite pokriveno oko 40 minuta kako bi se krompir skuhao u pari i ostao sočan.
Nakon 40 minuta uklonite foliju i nastavite peći još 20 do 30 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju i postane hrskava. Prije posluživanja, ostavite gratinirani krompir da odstoji desetak minuta. Tako će se okusi bolje sjediniti, a jelo će biti lakše za rezanje i serviranje, piše Index.hr.
Cijeli recept pronađite ovdje.
(TIP/Foto: Shutterstock)







Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.