Direktor Halilčević o planu za tuzlanski aerodrom nakon ukidanja linija Lumiwingsa

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) Dževad Halilčević potrvrdio je da je aviokompanija Lumiwings obustavila letove na svih pet evropskih destinacija, a kao razlog naveo lošu popunjenost aviona, odnosno slabu prodaju karata.

To znači da putnici iz Tuzle trenutno mogu letjeti avionom Wizz Aira samo na tri destinacije, a to su Dortumnd, Memmingen i Basel.

– Presudan za Lumiwings, od početka operacija do danas, bio je loš odziv putnika. Linije nisu svrha same sebi i održivost ovisi o broju putnika. Oni su od 18. decembra imali 192 leta iz Tuzle, a prosječna popunjenost aviona bila ispod 30 posto i to nije ekonomski održivo – kaže Halilčević.

Zbog lošeg odziva putnika iskorištena je u subvencija od 2,5 miliona KM koju je obezbijedila Vlada Tuzlanskog kantona.

– Sada nam slijedi javni poziv koji će raspisati Turistička zajednica TK, na kojem će biti definiran modalitet i uvjeti pod kojima aviokompanije koje prevoze putnike iz Tuzle mogu dobiti subvenciju. Na javni poziv za iskazivanje interesa koji je nedavno završen javio se samo Lumiwings. Hoće li i druge aviokompanije odlučiti da se uključe, ovisi o tome koja vrsta subvencije će biti ponuđena. Dakle, mi ćemo po raspisiavnju javnog poziva kontaktirati kompanije s kojima i inače pregovaramo i prezentirati šta se nudi. Dobra je opcija da se više aviokompanija uključi sa po jednom destinacijom – navodi Halilčević.

Javni poziv za aviokompanije treba sačiniti javni grupa u kojoj su predstavnici Turističke zajednice TK, kantonalnog Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja i MAT-a.

– Očekujemo da javni poziv bude raspisan u prvoj polovini marta. Ljetni red letenja počinje 1. aprila i naš je cilj da do tada imamo nešto dogovoreno – zaključio je Halilčević.

Vezano:

KO SDP Tuzla: Više od 5,5 miliona KM ‘odnio vjetar’ pod krilima polupraznog aviona

Lumiwingsov krah u Tuzli: Ukinute sve linije, izvjestan prekid saradnje s aerodromom; Za dva mjeseca potrošena subvencija Vlade TK od 2,5 miliona KM

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor. J.Bojić/Foto: Arhiva)

2 komentara

  • Lepi Cane says:

    Lumiwings, krajnje sumnjiva kompanija koja se sastoji od dva pilota, uzela subsidiju od 2,5miliona za nepuna tri mjeseca i otisla. Sada se Lumiwings ponovno javlja za iste destinacije, posto se ponovo nudi subvencija. Da nije smijesno, bilo bi zalosno. Posto je Lumiwings dionicarsko drustvo, interesantno bi bilo ispitati ko je od domacih struktura u dionicama.

  • Maribor says:

    Bilo bi popunjeno da su imali online prodaju karata,SUMNJIVA JE TO TRANSAKCIJA,2,5 miliona za 3 mjeseca nestalo iz budzeta Tk

Komentari su zatvoreni.