Lumiwingsov krah u Tuzli: Ukinute sve linije, izvjestan prekid saradnje s aerodromom

Aviokompanija Lumiwings obustavila je sve operacije sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, potvrđeno je za Klix.ba. Razlog leži u lošoj popunjenosti aviona, odnosno ekonomskoj neopravdanosti saradnje koja bi izvjesno u potpunosti mogla biti prekinuta.

Grčka aviokompanija Lumiwings u decembru prošle godine dobila je subvenciju Vlade Tuzlanskog kantona u iznosu od dva i po miliona konvertibilnih maraka, nakon čega je zvanično uspostavljeno poslovanje s Međunarodnim aerodromom u Tuzli.

Spomenuti novčani iznos bio je namijenjen za pokrivanje eventualnih gubitaka koje bi aviokompanija ostvarivala, a kako saznaje Klix.ba novac je već u cijelosti potrošen za ekonomsku nadoknadu.

Naime, novac je iskorišten za pokrivanje troškova zbog izuzetno lošeg odziva putnika, odnosno prilično slabe popunjenosti aviona koja je posebno bila izražena u januaru i februaru ove godine.

Shodno tome, Lumiwings je donio odluku po kojoj je suspendovao sve ranije najavljene linije do 31. marta ove godine. One se odnose na Stockholm, Halmstad, Maastrich, Saarbrucken i Esbjerg. Prvobitni plan je bio da se na ovim destinacijama smanji broj sedmičnih operacija sa dvije na jednu, ali je ipak na kraju donesena rigoroznija odluka, piše Klix.ba.

Također, nešto ranije je izvršena suspenzija i planiranih letova za Istanbul, a prvi avion prema turskoj prijestolnici zvanično je trebao poletjeti 5. marta ove godine.

O svom potezu Lumiwings je obavijestio Međunarodni aerodrom u Tuzli iz kojeg je ranije potvrđeno da su poslovni potezi grčke aviokompanije za prva dva mjeseca ove godine ispod plana poslovanja.

(TIP/Foto: Arhiva)

5 komentara

 • Smiješni virus says:

  da je ova država državom, premijer i ministri saobraćaja, turizma, ekonomije i privrede bi podnijeli ostavku, a direktor aerodroma i sva uprava bi dobila lagano šut u d…a porezna i inspekcija bi počele da rade svoj posao, a ne da se bave kokošarenjem

 • samo istina says:

  ono kad je balavac premijer

 • Željko says:

  Bosna i Hercegovina je kolonija, skoro kao nekada Indija u “kruni” britanskog carstva! Bitno je da je NAŠ kako govore plemna sa strujom i internetom na Balkanu a što je lopov e to nije problem, bitno je da je NAŠ!! Za ovu krađu novca poreskih obveznika ili narodnih novaca cijelo “rukovodstvo” tzv. Tuzlanskog kantona, tuzlanski nije nikako nego ruralno-primitivni, bi trebalo na višegodišnje kazne zatvora i zapljena svih sredstava i imovine da se namiri šteta! Moji bivši sugrađani Tuzlaci se “klanjaju” novoj “eliti” koja se “šljegla” u Tuzlu, koja je “okupirala” grad, poslove, itd. “autohtonim” Tuzlacima! Tuzla nekada i sada, od velegrada koji se zvao opština postao je primitivna, zapuštena kasaba koja se zove gradom!

 • Mile Hašišar says:

  Otjerali ste RYANAIR , sada stižu aferimi !!!

 • Elah says:

  Ostavka direktoru!
  I dati mu jadniku samo 2 god platu da se moze izdrzavat !

Komentari su zatvoreni.