Kada solite kajganu – prije ili poslije pečenja? Samo je jedan način ispravan

Najbolji način za započeti dan je porcijom ukusne kajgane, no unatoč jednostavnosti ovog brzog i jednostavnog doručka punog proteina, među kuharima traje rasprava o tome kada se jaja trebaju posoliti prilikom pripreme kajgane.

Neki misle da će dodavanje soli jajima prije pečenja razrijediti bjelanjke i rezultirati gumenom kajganom, drugi vjeruju da dodavanje soli prije kuhanja daje bolje začinjeno i ukusnije jelo, no što je od toga zapravo istina?

Kada soliti jaja – prije ili poslije pečenja?

Uvriježeno je mišljenje da se sol nikada ne dodaje sirovim jajima jer će natrij promijeniti teksturu i učiniti ih žilavim, no to zapravo i nije točno, a ako želite najukusniju kajganu, tada biste sol trebali dodati jajima dok ih mutite, prije pečenja.

Dodavanje soli u kajganu prije kuhanja djeluje sprječava da se proteini žumanjaka previše stisnu i izgube vlažnost pa kada dodate sol prije nego što jaja stavite peći, to rezultira mekanijom, pahuljastijom kajganom, punom okusa.

A koliko soli biste točno trebali dodati kajgani prije pečenja? Preporučujemo veliki prstohvat soli za dva jaja, no ako niste sigurni, bolje da posolite premalo, pa naknadno dodate još malo više soli, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.