Nikšić: Šteta u Donjoj Jablanici totalna, sporni kamenolom ne postoji u evidencijama nadležnog ministarstva

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine organizovala je vanrednu konferenciju za novinare zbog tragičnih posljedica poplava i odrona u zemlji

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio da će Vlada FBiH danas donijeti odluku u interventnoj novčanoj pomoći.

Kazao je da su od direktora Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH dobili informaciju da su materijalno značajno pogođeni te da zbog oštećenja infrastrukture, dnevno gube između 200 i 280 hiljada KM, s obzirom na to da ostvaruju komunikaciju i transport na toj ruti.

Izrazio je nadu da će u toku dana biti potpuno riješena ta blokada na putu M17 Jablanica – Mostar, bar za komunikaciju malih vozila i vozila do tri tone.

Dodao je podaci o kamenolomu iznad Donje Jablanice, koji se obrušio na naselje, ne postoje u evidencijama nadležnog federalnog ministarstva.

“Bujice, poplava, voda je mogla da utječe na neke ljudske žrtve, poput onih koje je bilo u Butrović Polju ili u Fojnici, ali sigurno u Donjoj Jablanci ne bi bilo ovih žrtava da nije bilo kamenoloma, da se nije to brdo sručilo na selo i zbrisalo ga s lica zemlje. Federacija nije nadležna, pa nema nikakve dokumentacije što se tiče federalnog ministarstva, ali je resorna ministrica informisana i od kantonalnog ministarstva da je ta firma formirana 2001. godine, ali da nikad nije izdata nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju. Treba prepustiti onima koji su zaduženi za to, pravosudne i političke institucije da istraže i da vide šta je se tu desilo, šta je uzrok ovoga. Vlada ima svoj zadatak i posao da zajedno sa svim službama prvo osigura prihvat pomoći ovim ljudima koji su ostali bez domova, da onda riješimo čišćenje tog terena, uspostavu komunikacije, sanaciju šteta, a sve drugo neka rade nadležne institucije koje treba da ispitaju ovu činjenicu”, kazao je Nikšić.

Rekao je da će Vlada razmatrati odluku o Danu žalosti i uputiti inicijativu prema Vijeću ministara BiH.

Na kraju je istakao da se šteta u Donjoj Jablanici trenutno ne može utvrditi i da je ona totalna.

“Objekti koji su ostali su sigurno neupotrebljivi za stanovanje, bez značajne investicije u rekonstrukciju, opravku, I drugi su sravnjeni sa zemljom, neki poplavljeni do krova. Šteta će se tek procijeniti”, rekao je Nikšić.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: FTV)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Работал в Центре судебной экспертизы (в прошлом Казахской научно-исследовательский институт судебных экспертиз) с 1977 года, имею почетные грамоты за заслуги…