Sufinansiranje projekata iz oblasti unaprjeđenja lovstva u TK

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona potpisani su četvrtak ugovori o prijenosu sredstava između Kantonalne uprave za šumarstvo i 13 udruženja građana lovačkih društava na području Tuzlanskog kantona kojim se finansiranju ili sufinansiranju projekti  unaprjeđenja lovstva.

Prema riječima resornog ministra Fedahije Ahmetovića potpisani su ugovori o tekućim i kapitalnim transferima.

„Što se tiče kapitalnih transfera većini lovačkih društava odobrena su sredstva oko 20.000 KM a što se tiče tekućih transfera, to su transferi za prihranu divljači, sjetvu usjeva za divljač i slično. Sva su lovačka društva imala mogućnost da potpišu ugovore u ukupnom iznosu od oko 27.000 KM. 13 lovačkih društava je danas dobilo dodatna sredstva i nadam se da će ih iskoristiti u prave svrhe“, kazao je ministar Ahmetović ovom prilikom.

Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo već četvrtu godinu finansiraju projekte lovačkih društava kada je u pitanju izgradnja lovno-tehničkih objekata, iznošenje hrane i nabavke divljači, naglasio je predsjednik  Saveza lovačkih društava TK Seid Čorbić.

„Zahvaljujući ovakvim projektima unazad 4 godine postignut je veliki napredak u lovištu. Brojnost divljači svih vrsta znatno je povećana, imamo lovno-tehničke objekte na svim dijelovima lovišta, imamo objekte koji mogu da budu i predmet turističke ponude kao sami objekti. Spremni smo da ponudimo i lovstvo kao turističku atrakciju zajedno sa tim objektima. Još to nije zaživjelo ali mislim da smo u dobroj mjeri spremni za takve stvari“, kazao je Čorbić.

Sredstva za podršku lovačkih društava ove su godine uvećana za  100.000 KM te je za projekte izdvojeno 325.000 KM. Današnji sastanak je bio prilika i za prezentovanje planova za sljedeću godinu.

„Može se desiti negdje u gradu da neka od opasnih životinja za ljude uđe u gradsku, urbanu sredinu i da mi tu nemamo rješenje. Danas smo otvorili temu nabavke nekoliko pušaka za uspavljivanje životinja odnosno vraćanje životnja u lovišta odn. njihovo stanište“, pojasnio je ministar Ahmetović uz napomenu da od unaprjeđenja lovstva i lovačkih objekata, od čega je 320 kuća i 17 domova, koristi ima cijelo društvo.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.