Harris ima marginalno vodstvo nad Trumpom u novoj anketi Reuters/Ipsos

Potpredsjednica Kamala Harris preuzela je marginalnu prednost u odnosu na republikanca Donalda Trumpa u američkoj predsjedničkoj utrci, pokazala je nova anketa Reuters/Ipsos, i stigla je u utorak u Wisconsin, državu na političkom bojištu, na svoju prvu kampanju kao kandidatkinja demokrata.

Harris vodi u odnosu na Trumpa sa 44 posto prema 42 posto među registriranim glasačima u nacionalnoj anketi, provedenoj u ponedjeljak i utorak nakon što je predsjednik Joe Biden u nedjelju odustao od izbora i podržao Harrisa za svoju nasljednicu.

Prethodne ankete provedene prije Bidenova odlaska pokazale su da su Harris i Trump bili izjednačeni na 44 posto prije sedmicu dana, a da je Trump bio ispred nje za jedan postotak na početku mjeseca.

U sva tri slučaja, razlika je bila unutar granice pogreške od tri posto, ali rezultati bi mogli signalizirati neki ograničeni zamah u smjeru demokrata – i također sugerirati da Trump možda nije dobio tipičan zamah za kandidata nakon nacionalne konvencije njegove stranke prošle sedmice u Milwaukeeju.

Harris je brzo konsolidirala podršku svoje stranke nakon što je Biden (81) odustao od kampanje za reizbor pod pritiskom članova svoje stranke koji su bili zabrinuti oko njegove sposobnosti da pobijedi Trumpa ili da služi još jedan četverogodišnji mandat.

(TIP/Izvor: Fena)