Sinan Husić o akciji spašavanja zatrpanog rudara: Dolazimo u jednu gotovo bezizlaznu situaciju

Predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH Sinan Husić u izjavi za medije je kazao da iako su izvršili proboj, nažalost, nisu imali sreće i još uvijek nisu pronašli kolegu rudara koji je ostao zatrpan nakon što se obrušila zemlja u Rudniku lignita “Mramor”.

Istaknuo je da se moraju nastaviti dalje na bazi izjava očevidaca i skica koje su urađene od stručnih osoba.

“U narednih 15-16 sati moramo osigurati teren koji smo danas uz jedan ogroman nivo hrabrosti osvojli. Moramo ga u potpunosti osigurati. U ovim okolnostima ne smijemo izgubiti taj osvojeni teren jer dolazimo u jednu jako tešku, gotovo bezizlaznu situaciju”, kazao je Husić.

Izrazio je nadu da će ostati u punom kapacitetu i u narednim satima odgovoriti svim izazovima sa kojima se suočavaju i da neće doći do toga da se ugrozi bilo čiji život od spasilačkih ekipa.

Podsjetimo, jučer je došlo je do obrušavanja zemlje, a tom prilikom je zatrpan jedan rudar. Riječ je o rudaru Asimu Šehanoviću iz Rapatnice kod Srebrenika, koji je prvi kopač i ostao je zakopan u jami 170 metara ispod zemlje. Potraga još uvijek traje. A od ranije je poznato da je pronađen alat sa kojim je radio. Nakon daljeg pokušaja spasilaca došlo je do ponovnog obrušavanja zemlje.

(TIP/Izvor: N1)