Šta Đokovića očekuje do Olimpijskih igara: Mjesec dana pauze, sedam velikih turnira, pa napad na najsjajnije zlato

Novak Đoković je po prvi put u karijeri poražen u polufinalu Australijan opena, ostao je bez 11. titule u Melburnu i 25. Grand slama posle poraza od Jannika Sinnera (novog šampiona nakon pobjede nad Daniilom Medvedevim u finalu nakon velikog preokreta), nakon čega je uslijedilo pitanje – šta sad?

Da dilema ne bude dugačka potrudio se sam Đoković pošto je na zvaničnom sajtu prvog tenisera planete potvrđeno da će naredni turnir na kom će nastupiti biti Indian Wells.

Đoković će u Kaliforniji zaigrati prvi put od 2019. godine, pošto je prethodna četiri propustio uslijed pandemije korona virusa – jedan zbog toga što turnir 2020. nije održan, a tri jer nije imao dozvolu američkih vlasti da uđe u zemlju zbog toga što nije vakcinisan.

A po završetku turnira u okrugu Riverside (najkasnije 19. marta, za kada je zakazano finale) Novaka očekuje poprilično popunjen raspored koji bi trebalo da kulminira 27. juna, kada bi Novak trebalo da izađe na teren i započne pohod na zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Naime, samo na osnovu nastupa na turnirima na kojima je prema pravilima obavezan da nastupi kao igrač među 30 najboljih (svaki Grand slam i najmanje osam od devet mastersa, pod uslovom da ispunjava uslove da nastupi na njima), Đokovića očekuje, računajući i Indian Wells, pet turnira serije 1.000, nakon čega na red dolaze dva Grand slama.

Po završetku nadmetanja u Kaliforniji sledi selidba na Floridu gde je od 24. marta na programu turnir u Miamiju.

Potom slijedi povratak u Evropu, gdje 7. aprila počinje turnir u Monte Carlu, a 24. aprila je zakazano takmičenje u Madridu, dok bi 8. maja Novak trebalo da bude u Rimu.

Nakon toga sledi drugi Grand slam sezone – od 26. maja Đoković će pokušati da dođe do nove titule i odbrani naslov šampiona na Roland Garrosu (finale 9. juna).

Poslije toga od većih turnira 1. jula Đoković će igrati u Londonu i pokušati da vrati titulu na Wimlebdonu.

Ono najvažnije, pak, počinje 27. jula, gde će Đoković na pariskoj šljaci igrati kako bi pokušao da konačno osvoji zlato koje mu nedostaje.

Ono što je pak nedoumica jeste da li će Nole igrati na nekom turniru iz serije 250 ili 500 (po ATP pravilima obavezan je makar na četiri u sezoni, od čega jedan mora da bude posle US Opena).

Kao favorit nameće se turnir u Queens u sklopu priprema za Vimbldon (od 17. juna), uz jedno veliko pitanje – šta posle Wimbledona?

Novaka (ali i većinu drugih tenisera) očekuje ozbiljan zadatak da se u samo dva mjeseca “prešaltaju“ sa šljake na travu pa ponovo na šljaku pred nastup u Parizu. Ono što, pak, Novaka razlikuje jeste to što na svakom od spomenutih turnira prvi reket sveta „gađa“ titulu, što se posebno odnosi na Wimbledon i Roland Garros.

Stoga će biti interesantno videti da li će odlučiti da po završetku turnira u Londonu odigra i neki turnir iz serije 250 koji su igraniu na šljaci – Hamburg (Njemačka), Bostad (Švedska) i Gštad (Švajcarska) počinju 15. jula, Umag i Beč su zakazani za 22. jul.

Iako je realnije očekivati da će Novak željeti da se odmori posle Wimbledona, zov pripreme za šljaku možda bude prejak, pa odluči da izađe na teren i negdje gdje ga navijači ne očekuju.

(TIP/Izvor: Nova.rs/Foto: REUTERS/Eloisa Lopez)