Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše isplatu pomoći radnicima u maksimalnom iznosu do 2.520 KM, a da pritom budu oslobođeni nameta.

– Uredbom se omogućuje poslodavcima da bez dodatnih pritisaka, bez plaćanja poreza na dohodak, bez pripadajućih doprinosa, mogu uposlenicima isplatiti iznos do 2.520 KM – kazao je federalni ministar finansija Toni Kraljević na konferenciji za medije u decembru prošle godine.

Krajnji rok za isplatu pomoći, a ona ovisi isključivo o dobroj volji poslodavca i njegovoj finansijskoj moći, jer Uredba Vlade FBiH nije uopće obavezujuća, jest 30. juni.

U Udruženju poslodavaca FBiH kažu da je ostalo nejasnoća kada je u pitanju isplata pomoći.

– Poslodavci zamjeraju što radnici nisu tačno informisani jer misle da pomoć dijeli Vlada FBiH, a to nije istina. Znači, poslodavci su ti koji isplaćuju novac. Također, poslodavci nisu sigurni u pravno tumačenje Uredbe, recimo, šta znači nediskriminacija u isplaćivanju.

Informacije s terena koji dobijamo govore nam da se pomoć dijeli, ali ćemo tačne podatke imati kada dobijemo izvještaj iz Porezne uprave FBiH. Znamo da poslodavci s malim firmama imaju objektvne prepreke da izvrše uplatu pomoći – kaže za Faktor Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Ističe kako će izvještaj iz Porezne uprave (PU) FBiH biti signal šta raditi u budućnosti kada je u pitanju ova tematika.

– Imamo informacije, doduše nezvanične, da će se ova mjera Vlade FBiH nastaviti i u drugom dijelu godine.

Ukoliko to bude, pokušat ćemo zajednički pronaći najbolji način za njenu implementaciju. Ovo je bio dobar vladin potez kako bi se smanjio negativni utjecaj ekonomskih kretanja u BiH, ali i svijetu – naglašava Nenadić.

Dodaje kako radnici ustvari žele da novac koji im se isplaćuje ne bude u vidu pomoći, već zarađeni novac.

– Pretpostavke za to su izmjene fiskalnih propisa. Potrebno je naći balans između obaveza prema penzionom fondu i radnopravnih odnosa, i da pritom ne trpi budžet – smatra Nenadić.  

Mevludin Bektić, predstavnik 19 granskih sindikata u FBiH u Ekonomsko-socijalnom vijeću, ima informacije koje su pomalo neočekivane.

– Isplata pomoći nije ispoštovana ni u javnom sektoru. Koliko imam informacije, to nisu učinile u potpunosti ni državne kompanije. Bilo je obećanja, priča o isplati u ratama…, očigledno se čekaju posljednja dva mjeseca datog roka.

Što se tiče realnog sektora, veoma je mali broj preduzeća, skoro zanemariv, koja su isplatila radnicima barem dio pomoći – rekao je Bektić za Faktor.ba.

(TIP/Foto: Ilustracija)

9 komentara

 • Gladijator says:

  Svašta oni prikazuju kroz tu pomoc navodno te isplate a daju ti pare iz koverte da bi se sakrila muljevina

 • Ja says:

  Znam da su ljudima pare bile na racunu isti novac su morali podici vratiti poslodavcu

 • Bbb says:

  To bi trebalo riješit da moraju isplatit ako već njih država oslobađa poreza

 • Ess says:

  U kojoj se ovo drzavi uplacuje. Nama uplacuju nase pare iz koverte a prikazuju pomoc

 • Ess says:

  U kojoj se ovo drzavi uplacuje.

 • VBR says:

  Ne isplaćuju tu novčanu pomoć, kao ni onu ranije ni radnicima Javnih ustanova, pa šta bi sad, Vlada FBiH donese Uredbu, ali nigdje u njoj ne stoji odrednica mora, nego može. A to može, ne može!

 • Jolo says:

  Ima i onih koji uplate pa radnik digne te pare vrati poslodavcu a podlodavac tim ispkati dio plate za radnika na crno

 • Emil says:

  Neće da isplate otpremninu kada uposlenik ide u penziju i da mu se zahvale i požele dobro zdravlje u budućem životu a da oni daju neku pomoć uposleniku to samo možemo sanjati.” Onaj ko prosi taj ne dijeli”

 • Zeljko says:

  Dat ce sve se bojim, treba site nahraniti a radnici su da rade.

Komentari su zatvoreni.