Obilježen 19. maj – Dan početka odbrane od agresora na području općine Banovići 

Prije tačno 32. godine, odnosno 19. maja 1992. godine zvanično je počela agresija na općinu Banovići. Sa neprijteljskih položaja na koti Vijenac granatirana je Mjesna zajednica Treštenica i u tom napadu pala je i prva žrtva agesije Ćamil Šarić.

Tada je formirana i prva linija odbrane na području Općine, a otpor agresoru pružili su dobrovoljci i pripadnici teritorijalne odbrane. Devetnaesti maj je odlukom Općinskog vijeća Banovići uvršten među značajne datume i događaje za Općinu i obilježava se u okviru Mjaskih dana otpora. Zapravo završna je manifestacija Majskih dana otpora.

Izgleda kako vrijeme prolazi sve više nas zanemaruje vrijednost i značaj ovog datuma i svih drugih događaja iz nedavne nam prošlosti. Skromno okupljanje u povodu 19. maja ove godine, čak bez onih koji su trebali biti tu, aktera (sudionika) tog vremena.

Samo predstavnici pojedinih boračkih udruženja i Općine položili su cvijeće na šehidsko spomen obilježje i spomen obilježje „Zlatni ljiljan“ na Srnici, te Centralno spomen obilježje u gradu. Tu su uz evociranje uspomena na prve dane otpora i ratni period 92-95. godina iskazali posebnu zahvalnost i poštu šehidima i poginulim borcima koji su dali svoje živote za odbranu Banovića i države Bosne i Hercegovine. U  odbrambeno-oslobodilačkom ratu općina Banovići dala je 268 šehida i poginulih boraca. Pamtimo i ne zaboravimo. Ko zaboravlja prošlost, osuđen je da mu se ona ponavlja!

(TIP)