Tuzla: Predstavljena ideja o mogućnosti organizacije Svjetskog prvensta u sportskom ribolovu 2025. godine

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, u petak je u Gradskoj upravi primio predsjednika Sportskog ribolovnog društva Tuzla, prof. dr. Murisa Đuga, direktora JZNU Dom zdravlja “dr. Mustafa Šehović” Tuzla, prof. dr. Samira Mačkovića, te zamjenika direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH, Amira Avdagića. Razgovarano je o mogućnosti organizacije Svjetskog prvenstva u sportskom ribolovu 2025. godine, kao i da jezero Modrac, smješteno na području Tuzle i Lukavca, bude mjesto organizovanja navedenog događaja Ova inicijativa ima potencijal da stavi ova dva grada na mapu svjetskih takmičenja u ribolovu, privlačeći pažnju reprezentacija iz više od 40 zemalja.

Gradonačelnik Lugavić iskazao je snažnu podršku ovom projektu te najavio da će Grad Tuzla pružiti potrebnu podršku kroz službeno pismo podrške prilikom apliciranja za domaćinstvo Svjetskog prvenstva. Ovaj događaj ima potencijal da unaprijedi lokalnu zajednicu, stvori nove turističke prilike te dodatno afirmiše Tuzlu i Lukavac kao destinacije od značaja na sportskoj mapi svijeta.

Ukoliko se organizacija ovog prestižnog takmičenja ostvari, gradovi Tuzla i Lukavac mogli bi očekivati posjetu preko 40 reprezentacija iz čitavog svijeta. Osim sportskih benefita, ovo takmičenje bi imalo značajan uticaj na razvoj turizma, promociju zdravog načina života, te uređenje jezera Modrac.

(TIP)