Program u Gazi Husrev-begovoj džamiji povodom Nove hidžretske godine

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu u utorak je održan svečani program povodom nastupanja Nove hidžretske godine.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća deset dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhammeda, a.s, iz Mekke u Medinu.

Večerašnji program izveli su imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, a prigodno predavanje održao je glavni imam ovog medžlisa dr. Abdulgafar-ef. Velić.

„Rezultat hidžre je i činjenica da gotovo nema dijela planete u kojem se ne uči ezan“, kazao je Velić.

Podsjetio je, također, kako hidžru treba razumijevati unutar aktuelnog konteksta,  te ukazao na njenu važnost u kontekstu drugih značajnih događaja iz povijesti islama.

„Hidžra je jedan od najvećih i najvažnijih događaja koji se desio u ljudskoj historiji. Ona je među najvažnijim događajima za čovječanstvo, poput stvaranja čovjeka i sedžde meleka čovjeku ili poput početka Objave u Noći kadra“, pojasnio je dr. Velić.

Tokom predavanja je akcentirao nekoliko karakteristika vezanih za kolektiv i društvo, koje treba razumjevati u kontekstu hidžre.

„Božiji Poslanik u Medini okuplja muslimane, miri ih i bratimi. Gradi džamiju, potom formira zajednicu, red i sistem“, poručio je dr. Velić.

U okviru programa, prisutnima se kao domaćin obratio i imam Gazi Husrev-begove džamije hafiz mr. Salih-ef. Halilović koji je podsjetio na dovu koji su učili ashabi prilikom nastupanja novih životnih ili vremenskih etapa.

„U predajama se bilježi da su ashabi, kada bi nastupio novi mjesec, imali običaj učili dovu kojom mole Gospodara da u novi mjesec budi uvedeni sa sigurnošću, imanom i vjerom selamom, zaštitom od prokletog šejtana i Allahovim, dž.š., zadovoljstvom. Molim Gospodara da naš narod i domovina budu zaštićeni, da budemo sačuvani od šejtanskog uticaja i da Gospodar bude zadovoljan našim postupcima“, kazao je hafiz Halilović.

Kao izaslanik muftije sarajevskog, ovom prilikom je govorio dr. Samed Omerdić koji je podsjetio na neke osobine ashaba iz perioda obnavljanja hidžre, ukazavši na njihovu odgojnu dimenziju za današnje generacije.

„Kada su muslimani učinili hidžru, ponijeli su jako vjerovanje, duhovnu snagu i jaku ideju. Iz Medine su se vratili sa istim karakteristikama, ali su uz to osnaženi i fizičkom snagom. Naša hidžra je živjeti i ostati u Bosni. Kada danas posmatramo naš narod, možemo zahvaliti dragom Bogu što on ima intelektualnu snagu i kapacitet da reaguje na izazove koje su pred njim. Također, možemo i trebamo zamoliti Gospodara da nam podari još snage, vjere duhovnosti i ustrajnosti. U životu i svome djelovanju oslonimo se na Gospodara, Allah dž.š., je sa nama – rekao je, između ostalog, dr. Omerdić.

(TIP/Izvor: Mina)