– Između 11 i 12 sati lopovi, banditi, ne znam kako bih definisao tu sortu i vrstu ljudi, su kroz prozor provalili i ušli u njihovu kuću. Zatekli su ih na spavanju. Opalili su metak ili dva iz gasnog pištolja. To se konstatovalo nakon uviđaja. Oni su nakon toga isprebijani, pa su im profesionalnim trakama vezane ruke, noge i usta. Naočigled njih prevrnuta im je cijela kuća. Dok nisu pokazali i rekli to malo parica što su imali i nakita nisu ih prestali tući – kazao nam je predsjednik Medžlisa IZ Višegrad Bilal Memišević.

Sve im je, kaže Memišević, odnešeno.- Oni su se nakon dva, tri sata uspjeli odvezati jedno drugo. Onda su krenuli da idu prema komšijama. U međuvremenu, istraumirani i fizički zlostavljani su izgubili jedno drugo. Fadil je do zore tražio Ajšu. U zoru ju je našao. Nije ju mogao odnijeti nazad kući te je odnio ćebe u šumu, gdje je i bila. Vratio se i pustio pse koje imamo u selu, ukoliko bi se neko ponovo povratio. Telefoni su im oduzeti. Tek ih je policija pronašla prije sat, dva u njihovoj kući – ispričao je za Faktor.

Kako navodi djeca, rodbina, niko ih nije mogao dobiti te je brat od Ajše, iz susjednog sela, došao da provjeri zašto se ne javaljaju i zatekao ih u takvom stanju.- Onda smo alarmirali policiju, Dom zdravlja Višegrad. Policija pravi uviđaj. Poduzima mjere iz svoje nadležnosti. Oni su medicinski zbrinuti a potom su upućeni na detaljne preglede i medicinski tretman u goraždansku bolnicu – naveo je Memišević te dodao:- Oni su loše. Fadil je fizički sposobniji, i po onome što se može vidjeti izgleda kao da je dobio manje batina. Nana Ajša je dobila velike batine. Njenu facu je strašno pogledati. Zlostavljali su ih nekom palicom, čizmama. Osoba ili osobe, ne mogu više da znaju. Obustavili smo njihove izjave dok ne dođu psihički sebi da bi poredali stvari onako kako jeste.

Prema njihovim riječima, dodaje predsjednik Medžlisa IZ Višegrad, osobe su bile maskirane.

– Prvu noć ramazana, Ajši i Fadilu na njihovom topraku, njihovom selu. Nikoga ne optužujemo, ali insistiramo od nadležnih organa da se učine nadljudski napori kako bi se pronašli počinioci i da se adekvatno kazne. Ovo je poruka koju ne možemo prihvatiti i preko koje ne možemo preći da 30 godina nakon agresije i 22 godine nakon što su se ljudi vratili na svoja imanja i živjeli od svoga rada da im se ovakve stvari dešavaju – poručio je Memišević.

Policija o incidentu kod Višegrada: Teške tjelesne povrede i otuđen novac

Iz PU Foča su za N1 potvrdili da je jedna maskirana osoba izvršila napad na supružnike Memišević u porodičnoj kući u selu Omeragići kod Višegrada i tom prilikom im nanio teže tjelesne povrede.

“PU Višegrad dana 24.3. u 19 sati je prijavljeno da je jedno NN lice maskirano ušlo u toku noći sa 23. na 24. marta kod supružnika inicijala F.M i A.M, koji su nastanjeni u selu Omeragići kod Višegrada i tom prilikom je istima nanio tjelesne povrede i otuđio novac u iznosu od oko 7.000 KM“, rečeno je za N1 iz PU Foča.

Dalje kako su kazali, povrijeđeni supružnici su hospitalizovani i trenutno smješteni u bolnicu u Goraždu.

“O svemu je obaviješten dežurni tužilac u Istočnom Sarajevo. Uviđaj će biti izvršen danas u prisustvu tužioca“, rečeno je za N1.

Još je rečeno da je toku je istraga u cilju pronalaska počinioca i rasvjetljavanja događaja nakon čega će biti poznato više detalja o samom incidentu.

Načelnik: Osuđujem napad na povratnike, Višegrad je grad mira i tolerancije

“Ovom prilikom želim da osudim napad na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići, koji su napadnuti i pretučeni od strane za sada nepoznatih lica”, poručio je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

“Očekujem od nadležnih organa da što prije rasvijetle ovaj događaj! Višegrad je grad mira i tolerancije!”, poručio je Đurević.

(TIP/Izvor: Faktor.ba /N1/Foto: Avaz.ba)