Da li nas sve maske štite dobro od delta soja?

Zdravstveni stručnjaci savjetuju nošenje zaštitne maske, no nisu sve maske jednako učinkovite.

Kako tvrdi Michael Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti na Sveučilištu Minnesota, platnene maske i marame nisu toliko učinkovite u zaštiti od virusa. Prema njegovim riječima, maske N95 koje sadrže i filtere su znatno bolja opcija.

Osterholm napominje da maske ne sprječavaju širenje virusa učinkovito koliko neki misle. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da platnene maske pružaju određenu dozu zaštite te da učinkovitost ovih maski ovisi o vrsti tkanine, broju slojeva i o tome pristaje li vam maska ispravno.

CDC stalno proučava sve te čimbenike. Dosadašnja istraživanja pokazuju da platnene maske koje imaju više slojeva štite bolje nego jednoslojne maske i da u nekim situacijama mogu filtrirati oko 50 posto finih čestica virusa. Analize su pokazale da je nošenje maski u općoj populaciji dovelo do velikog pada broja novozaraženih.

“Moramo govoriti o tome kako se bolje zaštititi maskama. Moramo govoriti o N95 maskama koje bi mogle napraviti puno i za necijepljene i za one koji se nisu ranije zarazili”, rekao je Osterholm.

On tvrdi da se danas zna puno više o učinkovitosti maski nego što se znalo na početku. Uz to, Scott Gottlieb, bivši povjerenik Uprave za hranu i lijekove (FDA), rekao je da je potrebna kvalitetna maska za zaštitu od delta soja koronavirusa. Gottlieb je također naglasio da bi maske KN95 i N95 mogle biti puno učinkovitije od platnenih.

(Index.hr)