Načelnik Gutić upriličio prijem za Ismaila Brkića iz Banovića, uspješnog učesnika međunarodne olimpijade iz fizike

Općinski načelnik dr. Bego Gutić danas je u Kabinetu upriličio prijem za učenika četvrtog razreda Behram-begova medresa Tuzla, Ismaila Brkića iz Banovića koji je učestvovao na 51. međunarodnoj olimpijadi iz fizike, kao jedan od predstavnika Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Bosne i Hercegovine osvojili su dvije bronzane medalje, a Ismail Brkić iz Banovića je osvojio pohvalu. Ismail je inače učenik kojeg krase mnogi drugi uspjesi, a jedan od njih je titula učenika genracije u školskoj 2020/2021. godini. Pored Ismaila, na takmičenju su učestvovali učenici iz Sarajeva, Bihaća, Kaknja i Banja Luke.

-“Ovo je mali vid podrške taletovanim učenicima koje moramo podržati u njihovim uspjesima, obaveza je svih nivoa vlasti da podrže talente pa i lokalnog nivoa, iako oblast obrazovanja nije u nadležnosti lokalne zajednice. Mi ćemo nastojati obezbijediti bolju podršku za nadarene učenike u skladu sa našim mogućnostima jer oni, između ostalog, na najbolji način predstavljaju lokalnu zajednicu, Tuzlanski kanton i državu Bosnu i Hercegovinu”,-kazao je načelnik tokom današnjeg prijema koji je upriličen za Ismaila Brkića.

Ismail se ovom prilikom zahvalio načelniku Gutiću na podršci te izrazio ambicije da nastavi težiti još boljim rezultatima, te naglasio da će to nastojati pokazati kao budući student Eketrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Olimpijadu je ove godine organizovala Litvanija, a bh. predstavnici su nastupili putem online platforme zbog uvjeta uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

(TIP)