Schmidt: Nisam ovdje da bih gledao i čekao

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović održali su prvi zvanični  sastanak sa novim visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata u zgradi Predsjedništva. Član Predsjedništva Milorad Dodik nije došao u Sarajevo.

“Ono što je važno u narednom periodu jeste da BiH nastavi reformskim putem i svi moramo učiniti sve da se to uradi”, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka sa novim visokim predstavnikom u BiH.

“Zbog provedbe reformi i institucije BiH moraju funkcionirati. Niko nema pravo da opstruira i bojkotuje rad institucija BiH. Dejton nije švedski sto da se s njega uzima samo ono što odgovara, a izbacuje ono što ne. Hitno treba pristupiti realizaciji 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, i na tome trebaju raditi svi. Od Schmidta očekujemo da ispuni svoju obavezu iz aneksa 10 Dejtonskog sporazuma. Očekujemo odlučnost na tom putu u ime svih naroda u BiH. Nije dobro što sva tri člana predsjedništva nisu bila prisutna i ja mislim da je Dodik napravio veliku grešku. Pozivam ga da u interesu svih koje kaže da predstavlja da prestane sa blokadama”, rekao je Džaferović.

“Obavljat ću ovu dužnost sa čvrstom odlučnošću da pomognem ljudima ove zemlje. Upotrijebit ću svu svoju snagu i snagu međunarodne zajednice da to postignem. Mogu računati na podršku PIC-a koje me imenovalo, i na blisku saradnju sa EU i posebno SAD-om. I to je najbolji pomak, a što se tiče obavljanja dužnosti ja ću kao prvog partnera u svom radu vidjeti Predsjedništvo i institucije BiH. Integritet BiH sa dva entiteta mora biti zaštićen. Uz pomoć međunarodne zajednice vratit ćemo BiH na međunarodnu agendu. Svi zajedno ćemo raditi na ispunjenju 14 prioriteta za pridruživanje BiH Evropskoj uniji”, rekao je Schmidt koji se osvrnuo i na nedolazak Milorada Dodika na sastanak.

“Žalim što nisu bila prisutna sva tri člana Predsjedništva. Obaviješten sam da ce svi biti ovdje, a da nakon toga nece biti dijaloga, pa se sada nadam da ce biti obrnuto. Ali uvjeren sam da ćemo naći prilike da zajedno radimo, jer nam je to svima obaveza u interesu BiH i ljudi u BiH. Nastavit ću da razgovaram sa svima i uvjeren sam da ćemo doći do konstruktivnog dijaloga. Jer nije samo na međunarodnoj zajednici da pokaže da se ide naprijed, već je na svima da rade zajedno i niko ne može očekivati da će doći neko iz vana i napraviti čudo. Svi moraju sjesti i dobro razmisliti kako oni mogu doprinijeti boljitku. Nisam ovdje samo da bih gledao i čekao, ovdje sam da bih bio aktivan i budite uvjereni da ću to biti”, rekao je Schmidt.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Adna Madžarević/Foto: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Откройте для себя новшество в мире ставок с последним обновлением приложения БК Олимп для Android! [url=https://free-apk-olimp.ru/]free-apk-olimp.ru[/url] уже сейчас. Мы освежили…