Video/Foto: Nestvarni prizori sa Panonskih jezera: Pogledajte snimke sa ‘tuzlanskog mora’

Panonska jezera u Tuzli ovih dana mjesto su gdje većina Tuzlaka, ali i mnogi građani iz raznih djelova Bosne i Hercegovine, ali i regiona, pokušavaju naći spas od ljetnih vrućina.  Gosti svih uzrasta i generacija uživaju u bogatom sadržaju koji nudi kompleks Panonskih jezera.

Od 1. juna do danas na Panonici je prodato više od 200.000 ulaznica.

˝Naš ovogodišnji cilj jeste da nas do kraja sezone posjeti 260.000 ljudi˝, izjavio je za Fenu direktor Panonike Maid Porobić.

Visoke temperature doprinose dobroj ljetnoj sezoni, a prema najavama meteorologa isto vrijeme očekuje se i tokom augusta. Pored zabavnog sadržaja u kompleksu Panonskih jezera gosti mogu naučiti mnogo toga o samom gradu, kao i njegovom geološkom položaju.

˝Mi imamo i dio kulturne ponude grada Tuzle, ne samo jezera. Radi se o arheološkom parku, sojeničkom naselju, geološkoj postavci koja ima interesantnu priču o Tuzli, kao fenomenu u geologiji u smislu susreta uglja i soli˝, kaže Porobić.

Ulaz za posjetu kulturnim sadržajima u okviru Panonice je besplatan, a kustos će posjetiocima ispričati dio bogate historije koju ovaj grad nosi, navodi Fena.

Podsjećamo, Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi. U sklopu kompleksa nalazi se Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji. Grad Tuzla dobitnik je najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Odisej ‘Ujedinjenih nacija’ (2012 UNWTO ULYSSES AWARD) koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma.

(TIP)