Sedam tipova spavača: Jesi li ‘hrkač’, pričalica ili pak sova?

Pričalica zabavlja svojim pričama koje pripovijeda dok spava, spavača koji ima lagani san može probuditi i najmanji šum, a “hrkač” izluđuje sve oko sebe…

1. Pričalica

Ovaj tip spavača redovito svojim noćnim avanturama uveseljava partnera. On priča u snu i najčešće toga nije ni svjestan. Na njegovom repertoaru najčešće su teme koje ga muče u javi poput problema na poslu, svađa s prijateljima, nenajavljeni posjeti roditelja…

Ujutro je često posramljen, ali dobra strana jest što je takvo ponašanje rijetko i ne traje dugo. Jedini problem je ako kaže nešto što onaj koji leži pokraj njega ne bi smio čuti.

2. Hrkač

Kod ovog tipa spavača ne pomaže ni gurkanje laktovima, okretanje na bok pa čak ni zviždanje. Hrkač svojim noćnim zvukovima redovito budi partnera, ali i sve ukućane. On spada u skupinu od 40 posto muškaraca i 25 posto žena koje muči hrkanje.

3. Brojač ovaca

Ovom tipu spavača krevet ne donosi nimalo odmora. On po cijele noći ne može sklopiti oka, nesanica je njegov vjerni pratitelj. I dok noć još i nekako može podnijeti, jutra su mu gotovo nepodnošljiva. Umor je toliko velik da se ne može koncentrirati na poslu ili u školi.

4. Potres? Koji potres?!

Ovaj tip ima dubok san i najčešće prespava nevrijeme, svađu susjeda pa čak i potres. On se toliko veseli odmoru da lako zadrijema i popodne, a ujutro najviše od svega voli odgoditi budilicu za dodatnih 10 minuta.

5. Spava k’o zec

Ovom tipu spavača ne pomažu ni maske za oči, ali ni čepići za uši. On čuje i najmanji šum, zatvaranje vrata ili pak puštanje vode u WC-u. Njegov je san lagan, ali pomoći mu može vježbanje. Umor će ga brže svladati i njegov će san biti kvalitetniji.

6. Nemam ja vremena za spavanje

Ovaj tip spavača misli da spavanjem samo gubi dragocjeno vrijeme. On se budi u tri sata ujutro i priprema projekt za posao, ali zato često jedva otvara oči kad je najpotrebnije.

7. Sve po propisima

Ovaj spavač ne spava dulje od preporučenih sedam sati, diže se u cik zore i prava je jutarnja ptica. Ne želi da ga išta ometa za vrijeme sna pa miče mobitele i TV iz spavaće sobe, a zastore uvijek navlači tako da se ne može probiti ni jedna zraka sunca, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto: Canva)